Da li patrijarh Pavle ispunjava uslove za kanonizaciju za svetitelja? Zvanično nije proglašen, a dobio je oreol u beogradskoj crkvi

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2024, 14:56

Da li patrijarh Pavle ispunjava uslove za kanonizaciju za svetitelja? Zvanično nije proglašen, a dobio je oreol u beogradskoj crkvi

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle za mnoge je još za života bio svetac.

Patijarh srpski Pavle preminuo je pre 15 godina, a njegov lik i delo još uvek su živi među srpskim narodom, a mnogi ga, premda zvanično nije proglašen, smatraju svetiteljem.

Rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenju 1948. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i dobio ime Pavle, prema apostolu Pavlu.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. godine. Ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ceremoniju je izvršilo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha, Germana, zbog njegove dugotrajne teške bolesti.

Patrijarh Pavle je preminuo u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji posle duže bolesti, u nedelju 15. novembra 2009. godine. Prema njegovoj želji, izraženoj u testamentu, sahranjen u manastiru Rakovica.

Kada bi Srpska pravoslavna crkva napravila anketu sa pitanjem ko bi trebalo da bude njen sledeći svetitelj, jednoglasni odgovor verovatno bi glasio - patrijarh Pavle. Blaženopočivši poglavar Srpske pravoslavne crkve još za života stekao je epitet svetog čoveka među vernim narodom koji ga je nazivao svecem koji hoda, ali svetački oreol zvanično još nije dobio.

No, ova činjenica nije sprečila mnoge umetnike i freskoslikare da pokojnog patrijarha predstave kao svetitelja.

U oltaru crkve Svetog Marka u Beogradu oslikan je u mozaiku portret Svetog patrijarha Pavla.

Ovo je delo akademske slikarke i mozaičarke Jelice Durković.

U oltaru crkve Svetog Marka u Beogradu oslikan je u mozaiku portret Svetog patrijarha Pavla pic.twitter.com/bNZUOvGKvh

— pensador (@sakriosamime) February 3, 2024

U oltaru crkve Svetog Marka ispod Bogorodice Širšaja Nebes i Pričešća apostola, urađen je mozaik na kome se nalazi deset liturgičara. Pored Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog i drugih velikih liturgičara prikazan je i patrijarh Pavle.

Inače, preminuli patrijarh dobio je mnoštvo fresaka u hramovima Srpske pravoslavne crkve, poput  one u Hravmu Svetog Vasilija u Leposaviću, Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i u crkvi Svete Trojice u Zasavici.

Pogledajte rezultate

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.