Čovek-kiborg: Potkožni čip koji otvara vrata i vrši identifikaciju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek-kiborg: Potkožni čip koji otvara vrata i vrši identifikaciju

Na sajmu informatike u Hanoveru predstavljena je nova generacija čipova koja bi mogla da promeni svakodnevicu. Reč je o malom čipu, koji se ubrizgava u čoveka i na kome su ugrađeni svi važni podaci o vlasniku. Njime je moguće, recimo, otključavanje automobila na daljinu, plaćanje ili zaštita elektronske pošte.

Pomoću velike injekcije čip se ubrizgava između kažiprsta i palca čoveka.To je poput davanja vakcine i manje je opasno nego pirsing, navode stručnjaci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Čip je napravljen od nerđajućeg čelika, umotan je u bakrenu antenu, a sve se to nalazi u čauri od specijalnog medicinskog stakla. Postaje aktivan tek kada se nađe u neposrednoj blizini specijalnih čitača.

Nakon toga ljudima više ne trebaju ključevi, posebni identifikacioni dokumenti i slično, jer je sve pohranjeno u čipu. Na njemu se mogu nalaziti mnoge informacije, poput lozinke mobilnog telefona koji se aktivira jedino ako ga vlasnik uzme u ruku.

Stručnjaci navode da se ljudi još uvek brinu da li je opasno unositi u telo veštačke naprave, ali da do sada nije bilo registrovanih posledica po zdravlje. Problemi mogu nastati kod nekih medicinskih pregleda poput tomografije. Tada se čipovi, navodno, zagrevaju, navode naučni portali.

Naučnici razmišljaju i o ugrađivanju čipova u mozak ljudi, ali to je ipak nešto dalja budućnost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Čip u dlanu otvara vrata

Izvor: Deutsche Welle, 18.Mar.2016, 10:56

Bio-implantati polako postaju stvarnost. Na sajmu informatike CeBIT u Hanoveru predstavljena je nova generacija čipova koja bi mogla da promeni našu svakodnevicu...„Uvek postoji neki rizik ako odlučite da nešto stavite u svoje telo“, kaže Amal Grafstra iz firme „Opasne stvari“ (Dangerous...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.