Bejker: Geri Mur je grozan, samo je jedan Klepton

Izvor: Press, 17.Avg.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bejker: Geri Mur je grozan, samo je jedan Klepton

Vidno iznenađen i prilično zbunjen prilikom uručenja statue Šabana Bajramovića na njegovom sinoćnem nastupu u Nišu, Bejker se nije obratio publici rečima, već se dohvatio palica i u svom maniru nastavio da "lupa".
Njegov najveći doprinos muzici je to što je uspeo da oživi bubnjeve kao instrument na kome se stvara muzika.
"Ne znam šta se desi u mojim ušima kada čujem bubnjeve. Naprosto stvaram muziku, to se desava samo od sebe, ali ja ne zam kako", rekao je Bejker u ekskluzivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << intervjuu za Tanjug.
Bejker važi za planetarnog bubnjarskog superheroja, član je rokenrol Kuće slavnih i dobitnik Gremi nagrade za životno delo.
Karijeru je započeo pedesetih godina prošlog veka, radio je sa najpoznatijim muzičarma sveta a prvu grupu, Cream, formirao je sa Erikom Kleptonom i Džekom Brusom.
Iako je dug spisak imena ljudi sa kojima je vrlo uspešno sarađivao, Džindžer kaže da nije svaka saradnja i prijatna.
"Geri Mur je grozan, sa njim uopšte nisam uživao, a gitarista...postoji samo jedan gitarista - Erik Klepton", rekao je Džindžer Tanjugu.
Ginger Baker kaže da smatra da vreme dzeza nikada ne dolazi i ne prolazi "vreme džeza nikada nije ni postojalo, verovatno neće ni doći". "Džez traje sam za sebe", zaključuje muzičar.
U karijeri Bejker je dosta pažnje posvetio muzici afričkih plemena što je i doprinelo njegovom fuzonističkom pristupu različitih pravaca džez muzike i afričkog ritma.
"Džez muzika je pola zapadna a pola afrička. Afrička muzika je oduvek u srži džeza", naglasio je Bejker.
Za sebe Bejker kaže da nije imao ni dobre a ni loše periode u životu.
"Bavim se muzikom tačno 58 godina. Nemam najkreativniji period. Jednostavno stvaram i uvek idem napred",zaključio je Ginger Baker.
Na sinoćnom nastupu u okviru Nišvila Bejker je svirao sa sastavom Jaž Confusion.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Bejker: Geri Mur je grozan, jedan je Klepton

Izvor: Telegraf.rs, 17.Avg.2013

- Ne znam šta se desi u mojim ušima kada čujem bubnjeve. Naprosto stvaram muziku, to se desava samo od sebe, ali ja ne zam kako - kaže legendarni bubnjar koji je sinoć na Nišvilu dobio nagradu "Šaban Bajramović"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.