Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andželina Džoli traži pomoć za avganistanske izbeglice

Glumica Andželina Džoli, ambasadorka dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), apelovala je na međunarodnu zajednicu da se pokrene akcija koja bi obezbedila povratak izbeglica u Avganistan.



"Gospođa Džoli je završila posetu (Avganistanu) tražeći međunarodnu podršku" nacionalnim programima za povratak izbeglica, preneo je portparol UNHCR-a Ron Redmond novinarima u Ženevi.

"Hrabrost, otpor i dostojanstvo porodica koje su se vratile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svoju zemlju kako bi ponovo izgradile život uprkos problemima koje malo ko od nas može da razume, prikazuju humanost u njenom najboljem svetlu", rekla je glumica a prenosi UNHCR.

Glumica, koja je prilikom ranijih poseta Pakistanu razgovarala s avganistanskim izbeglicama, izrazila je želju da vidi kako se odvija njihov povratak.

Od utorka do četvrtka posetila je izbegličke kampove u avganistanskoj provinciji Nangahar, na severoistoku zemlje. Ta oblast je prihvatila oko 20 odsto ukupnog broja izbeglica koje se u Avganistan vraćaju od 2002. godine.

Andželina Džoli je obišla i povratnike u prestonici Kabulu.

Prema podacima UN, od oko pet miliona ljudi koji su pobegli iz razorenog Avganistana u proteklih šest godina, tri miliona se još nije vratilo iz Irana i Pakistana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.