Američko-ruska posada ušla u Međunarodnu kosmičku stanicu

Izvor: Prva.rs, 26.Sep.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američko-ruska posada ušla u Međunarodnu kosmičku stanicu

Kosmički brod "Sojuz-TMA14M" pridružio se kosmičkoj laboratoriji koja je smeštena 364 kilometara iznad Zemlje, a u njemu su se nalazalili iskusni astronauti Aleksandar Samokutajev iz Rusije i Amerikanac Beri Vilmor, kao i Ruskinja Elena Servova kojoj je ovo prvo putovanje u kosmos, preneo je AP.

Kapsula je lansirana jutros u 02:25 sati sa lansirne platforme Bajkonur u Kazahstanu koju je Rusija uzela pod zakup.

Nova posada otpočinje danas planiran šestomeseči staž u >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Međunarodnoj kosmičkoj stanici, pridruživši se tročlanom osoblju koje se tu već nalazi.

Servova je prva Ruskinja koja leti u kosmos od 1997, i četvrta žena u istoriji sovjetskih i ruskih kosmičkih programa, navodi američka agencija uz podsećanje da je Valentina Tereškova bila prva žena koja je letela u kosmos 1963.

Otkako je 2011. povučena američka kosmička flota, ruski kosmički brod "Sojuz" služi kao jedino sredstvo za transport posade do kosmičke ispostave i natrag, a troškovi iznose 71 milion dolara po sedištu.

Ranije ovog meseca, NASA je učinila značajan korak ka okončanju perioda skupe zavisnosti od ruskog kosmičkog broda, izabravši kompanije "Boing" i "Spejs iks" za transport astronauta do stanice u narednih par godina.

Kompanija "Spejs iks", sa sedištem u Kaliforniji, na čijem je čelu milijarder Elon Maks, nagovestila je da će cena po sedištu iznositi 20 miliona dolara.

NASA planira da 2017. godine lansira prvi takav brod sa Kejp Kanaverala u Floridi.
"Spejs iks" već koristi kapsulu "Dragon" bez posade za dostavljanje namirnica na kosmičku stanicu, a razvija i verziju takve kapsule sa posadom.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.