Alergija na donji veš: Šta zapravo izaziva svrab i crvenilo?

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Apr.2023, 12:30

Alergija na donji veš: Šta zapravo izaziva svrab i crvenilo?

Svrab, peckanje i crvenilo na koži mogu biti veoma neprijatni. Ove simptome može, između ostalog, izazvati alergija na donji veš.
Naša koža je svakodnevno u kontaktu sa mnogim iritantima i nekada nam telo šalje jasnu poruku putem neprijatnih simptoma. Svrab, plikovi, osip, ljuštenje su samo neki od njih, a mogu se javiti bilo gde na koži, uključujući i intimno područje.
Kontaktni dermatitis ili inflamatorna lezija kože javlja se kao rezultat kontakta sa iritantima ili alergenima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Radi se o vrlo čestom problemu sa kojim se većina ljudi susreće, ali neki jednostavno zanemaruju postojanje problema. Najosetljiviji deo kože nalazi se na genitalijama i zbog toga se baš tu mogu javiti problemi. Razlog za to najčešće je donji veš.

Kostikova/Getty Images Plus

Zbog čega donji veš izaziva alergije? Razlog zbog kog donji veš negativno utiče na kožu sa kojom je u kontaktu jeste materijal od kog je napravljen, njegov oblik i pogrešan način pranja.
Donji veš za svakodnevnu upotrebu trebalo bi da bude napravljen od prirodnog materijala koji propušta vazduh u potpunosti. Sintetički materijali poput likre ne dopuštaju vazduhu da prolazi, koža ne diše i dolazi do iritacije, osipa i infekcije. Posebno su osetljive osobe koje su se već nekada susretale sa ovakvim problemom.
Dakle, ako stalno nosite donji veš od sintetičkih materijala, vaše šanse da se pojavi dermatitis su svakodnevno sve veće. Jedini izuzetak od ovog pravile je oprema za fitnes jer u tom slučaju donji veš od sintetičkog materijala ne upija vlagu i ne dozvoljava tečnostima da dođu do ovog područja.
Alergija na donji veš može da se izbegne Osobe sa osetljivom kožom i kožom sklonoj dermatitisu trebalo bi da biraju pamučni donji veš. On ima dobra upijajuća svojstva, a osim toga propušta vazduh. Ovako se neguje delikantna oblast i izbegava se dermatitis. Takođe, ženama se ne preporučuje nošenje tanga gaćica jer zahvaljujući njihovom ne tako udobnom kroju, bakterije iz creva mogu dospeti do vagine i izazvati infekcije. Uz to, sam oblik može izazvati iritacije kože.
Kakav deterdžent za veš treba koristiti? Još jedan način da se izbegne alergija jeste izbegavanje agresivnih proizvoda za pranje donjeg veša jer oni takođe izazivaju svrab i peckanje. Različite hemikalije mogu izazvati ozbiljnije kožne probleme i zbog toga se ovakvi proizvodi moraju koristiti samo u onoj meri koja je preporučena na pakovanju. Birajte omekšivač i prašak za veš bez amonijaka, naftnih derivata, ftalata, fosfata, parabena, veštačkih boja i hlora.
Bilo koji simptom i promenu na kožu treba shvatiti ozbiljno i obratiti se lekaru kako bi se što pre pronašao uzrok problema i našao način da se simptomi leče. Dakle, pre nego što se ovi simptomi pojave, učinite sve što je u vašoj moći da sprečite dermatitis. Sintetički veš zamenite za pamučni, koristite prirodnija sredstva za pranje veša i vodite računa o obliku veša.
Jovana JevtićYakobchukOlena/Getty Images Plus
Najnovije na portalu Marie Claire









Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje


Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.