Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 14:48

Годишњица смрти Даде Вујасиновић – без нових информација и 29 година после

На данашњи дан пре 29 година новинарка "Дуге" Дада Вујасиновић пронађена је мртва у свом стану. Случај до данас није разрешен.
Убиство, самоубиство или несрећан случај – могући су узроци смрти Даде Вујасиновић о којима се говори и 29 година касније, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << док нових информација о убиству нема.

На платформи Human rights channel Савета Европе случај смрти Даде Вујасиновић сврстан је у оне у којима можда није спроведена ефикасна истрага о нападима на новинаре.
Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић рекао је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да није обавештен о новим активностима тужилаштва.
"Мислим да тужилаштво држи овај случај отвореним, али да нема проактивности", рекао је Матић.
Додао је да ни Комисија за истраживање убистава новинара нема нових сазнања која би помогла напретку у решавању случаја смрти Даде Вујасиновић. Да је неопходно начинити помак подсећају и партнерске организације Платформе Савета Европе у новом извештају "Рат у Европи и борба за право на пријаву", у коме је име новинарке Дуге сврстано у списак 26 некажњених злочина над новинарима.
О важности подсећања на њено страдање говори и Матић, који истиче да је битно да новинари истражују и извештавају о тој теми.
"Заинтересованост новинара и истраживачки рад су изузетно важни. Верујем да је ова тема значајна за сваку генерацију новинарки и новинара, да се позабаве различитим аспектима, истражују и стално актуелизују тему", рекао је Матић за УНС.
Радислава Дада Вујасиновић је 8. априла 1994. пронађена мртва у породичном стану у Београду. Поновљеним вештачењима, почетком 2008. године, одбачена је верзија о самоубиству, а Окружно тужилаштво јануара 2009. покренуло је преткривични поступак за убиство.
Дада Вујасиновић рођена је 10. фебруара 1964. у Чапљини. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду 1987. године. После завршеног факултета радила је као новинар Привредног прегледа, а потом у магазину Дуга.
Године 1993. постала је чланица уређивачког колегијума Дуге. За репортаже са славонског ратишта те године је добила награду "Светозар Марковић" Удружења новинара Србије.
Због својих истраживачких текстова о спрези криминала и политике, добијала је претње, уцене и судске тужбе.
Књига "Сведочења из обешчашћене земље", компилација њених текстова, интервјуа и приватних писама објављена је 1995. у Торонту.
Пре шест година Удружење новинара Војводине и друга новинарска удружења подржали су иницијативу да једна улица у Зрењанину добије њено име.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.