Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 07:02

САД потврдиле да ће уложити вето на резолуцију Алжира о Гази у СБ УН; Екипе СЗО у болници Насер

Рат Израела и Хамаса – 137. дан. Министарство здравља у Гази које води Хамас саопштило је да је од почетка сукоба у Појасу Газе у израелским нападима убијено готово 29.200 Палестинаца. У две мисије евакуације СЗО болнице Насер избављена 32 пацијента, ради само агрегат >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који напаја машине за одржавање живота. САД потврдиле да ће гласати против предлога резулуције СБ УН о примирју у Гази.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да 26 од 27 земаља Европске уније захтевају хитну "хуманитарну паузу", која ће довести до одрживог мира у Појасу Газе
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су од почетка рата извеле више од 31.000 напада на положаје Хамасе у палестинској енклави, као и на циљаве Хезболаха у Либану.
Израелска војска, такође, тврди да је до сада убијено више од 12.000 хамасоваца, док из те палестинске групе наводе да је од почетка сукоба страдало двоструко мање, око 6.000 припадника Хамаса.
Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, наводи да је од 7. октобра прошле године у израелским нападима срадало више од 29.092 Палестинца, док је преко 6.000 њих повређено.
Расту тензије и у Црвеном мору. Јеменски Хути саопштили су да су погодили британски теретни брод у Аденском заливу, али и да су оборили амерички дрон на северу Јемена.
Савет Европске уније је, тим поводом, реаговао покретањем поморске мисије за заштиту слободе пловидбе у Црвеном мору и у Персијском заливу. 
За то време, председник Бразила Лула де Силва проглашен је персоном нон грата у Израела због изјаве о Гази, али је навео да се неће извинити Тел Авиву зато што је израелску операцију у палестинској енклави упоредио са Холокаустом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.