Izvor: RTS, 04.Dec.2023, 06:54

Операције израелске војске у Кан Јунису на југу Газе; сукоби и рације на Западној обали

Четврти дан борбе се воде у Појасу Газе, након седмодневног прекида ватре између израелске војске и припадника палестинског Хамаса. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да трупе делују у свим деловима енклаве, а главне операције су сада на југу газе у Кан Јунису. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Сукоби између израелскиг снага и Палестинаца и на Западној обали.
Израелска војска саопштила да је проширила копнене операције на југ Појаса Газе, као и да делује у свим деловима те палестинске енклаве. Према тврдњама Израелских одбрамбених снага (ИДФ), од почетка сукоба изведено је преко 10.000 ваздушних напада, а пронађено више од 800 улаза у тунеле Хамаса.

ИДФ је током јучерашњег дана, истовремено, позвао становнике бројних четврти у Кан Јунису, граду на југу, да се евакуишу у сигурне зоне, док је Бела кућа навела да верује да Израел "улаже напоре" да заштити цивиле.
С друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од 7. октобра убијено око 16.000 Палестинца, 70 одсто њих су деца и жене. Према наводима Министарства, у последња 24 сата из рушевина је извучено више од 300 мртвих и 600 рањених.
Иран је указао на могуће ширење и продубљивање сукоба у региону ако се, како тврди, израелски ратни злочини наставе у Гази, одбацивши "планове Израела да насилно уклони Палестинце са њихове територије".
За то време, тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан упозорио је обе стране да се придржавају међународног хуманитарног права и омогуће испоруку помоћи цивилима, док је Светска здравствена организација поново позвала на прекид ватре између Израела и Хамаса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.