Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 15:29

Више од 100 мртвих у нападима Израела на Појас Газе; Катар: Преговори о обнављању примирја и даље трају

Министарство унутрашњих послова у Гази, саопштило је да је израелска војска извршила напад војним возилима на северозапад Појаса Газе неколико минута након што је јутрос прекинуто једнонедељно примирје између Израела и Хамаса. Палестински медији известили су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о израелским ваздушним и артиљеријским ударима широм енклаве након истека примирја, укључујући и град Рафу, који се налази уз египатску границу. Погинуло више од 100 Палестинаца. Претходно је израелска војска саопштила да је пресрела ракету лансирану из Газе рано јутрос након што су се активирале сирене за ваздушни напад у израелским заједницама. Министарство спољних послова Катара саопштило је да су у току преговори о обнављању седмодневног примирја.
Током јучерашњег дана, Хамас је ослободио десеторо талаца, док су израелске власти из затвора пустиле 30 Палестинаца.
Израелска војска спремна је да настави борбе у Појасу Газе, ако се споразум о прекиду ватре са Хамасом не продужи за још један дан, изјавио је портпарол Одбрамбених снага Израела (ИДФ) Данијел Хагари.
Из Беле куће је саопштено да Сједињене Државе са Катаром и Египтом настављају са напорима за продужавање хуманитарне паузе у рату Израела против Хамаса, и осуђују напад у Јерусалиму у којем је убијено четворо људи.
Према подацима Комитета за заштиту новинара, од почетка сукоба Израела и Хамаса погинуло је најмање 57 новинара и других медијских радника.
Израелско министарство спољних послова позвало је амбасадора Шпаније на разговор изражавајући незадовољство због изјаве шпанског премијера Педра Санчеза да "озбиљно сумња" у то да Израел поштује међународно хуманитарно право.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.