Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 07:06

Украјинска војска: Борбе се већ воде у Авдејевки; Москва и Кијев разменили заробљенике - 100 за 100

Рат у Украјини – 716. дан. Украјинска војска саопштила да је Русија лансирала 16 дронова током ноћи и да је ПВО уништио десет. Руска војска појачава офанзиву, борбе се већ воде и у самој Авдејевки, наводи Кијев. Председник Володимир Зеленски именовао генерал-пуковника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Олександра Сирског, уместо Валерија Залужног, за главнокомандујућег Оружаних снага Украјине. Москва и Кијев су разменили ратне заробљенике - 100 за 100.
Украјина је добила новог главнокомандујућег Оружаних снага. Председник Володимир Зеленски је на ту функцију именовао генерал-пуковника Олександра Сирског уместо Валерија Залужног.
Украјински председник се, смењеном Залужном, захвалио на двогодишњем раду.
Настављају се сукоби на свим фронтовима, а ситуација је према наводима Оружаних снага Украјине веома тешка на истоку и југу. 
Руске трупе су два пута гранатирале град Авдејевку у Доњецкој области, при чему је једна старија жена погинула, а куће цивила оштећене.
Борбе се у Авдејевки већ воде и у урбаним срединама. Оружане снаге саопштавају да су Руси успели да продру у град, да појачавају офанзивна јуришна дејства са северног и јужног крила. 
Украјинске снаге настављају да нападају Белгородску област. Руска ПВО оборила је 12 граната вишецевних ракетних система "ураган" и "вилха". 
Истовремено док траје ратни сукоб, Москва и Кијев су разменили по сто ратних заробљеника уз хуманитарно посредовање Уједињених Арапских Емирата.
Зеленски је навео да су враћени руски заробљеници углавном учествовали у одбрани Маријупоља.
Републиканци су у Америчком сенату блокирали 60 милијарди долара помоћи Украјини. Међутим, Сенат ће наставити разматрање предлога закона о помоћи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.