10 NAJBEZBJEDNIJIH GRADOVA NA SVIJETU: Ovdje se živi opušteno i bez straha

Izvor: Cafe.ba, 30.Mar.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 NAJBEZBJEDNIJIH GRADOVA NA SVIJETU: Ovdje se živi opušteno i bez straha

Gradovi su birani na osnovu zdravstvenog osiguranja, digitalne i lične bezbjednosti, kao i stanja infrastrukture

MOSKVA - Iz godine u godinu sve je više terorističkih akcija, prirodnih katastrofa i raznih nesreća, što umnogome utiče na bezbjednost življenja u gradovima.

Broj novih rizika je u stalnom porastu - jedan od njih je digitalna bezbjednost, odnosno bezbjednost na internetu.

Bezbjedan grad je jedan od najvažnijih faktora u životu ljudi. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je časopis Ekonomist sastavio Indeks 50 najbezbednijih gradova u 2015. i to na osnovu sljedećih mjerila: digitalne bezbjednosti, zdravstvenog osiguranja, bezbjednosti infrastrukture i lične bezbjednosti građana.

Evo i 10 najbezbjednijih.

10. Njujork. To je jedini američki grad koji se našao na listi 10 najbezbjednijih gradova. Takođe je poznat po velikim kolebanjima indeksa bezbjednosti: 1990. je zabeležio rekordan broj ubistava - čak 2.254 (šest ubistava dnevno), ali od tada je stopa kriminala pala, pa je nov crni rekord iz 2013. godine 335 ubistava. "Velika jabuka" je na visokom trećem mjestu kad je reč o digitalnoj bezbjednosti.

9. Melburn. Ovaj australijski grad je na visokom drugom mjestu kad je riječ o bezbjednosti infrastrukture.

8. Toronto.

7. Cirih. Posebno se ističe u oblasti zdravstvene zaštite i infrastrukture.

6. Sidnej.

5. Amsterdam. Evropski gradovi obično su pri vrhu raznih indeksa i ocijena kad je riječ o dobro razvijenom sistemu zdravstvene zaštite. U prvih deset najbezbednih svjetskih gradova Amsterdam je jedan od najmanjih. Njegova populacija jedva doseže 780.000 duša. Velikim gradovima obično je mnogo teže da omoguće bezbjednost svojim stanovnicima.

4. Stokholm. Prestonica Švedske je jedini neazijatski grad u vrhu najbezbednijih gradova.

2. Singapur.

1. Tokio nije samo najmnogoljudiji grad na planeti, nego i najbezbedniji. Posebno je poznat po digitalnoj bezbjednosti.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.