Izvor: RTS, 11.Dec.2023, 17:01

По чему је препознатљив традиционалан начин градње кућа у Топлом Долу

Завод за заштиту споменика културе у Нишу покренуо је поступак заштите културне баштине села Топли До, у близини Пирота. То старопланинско село, пре свега, одликује традиционални начин градње стамбених објеката.
Старопланинско село Топли До има >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 200 очуваних кућа с краја 19. века, 40 оброчних крстова и велики број водопада у атару. Сеоска заједница је веома активна, па су из Завода покренули поступак заштите културне баштине:

“Они обнављају куће, мостове, путеве, оброчне крстове, обновили су и цркву. Поред тога обновљено је и сточарство, а у последњих неколико година се развија и туризам”, каже Жижа Стојановић Драгићевић, етнолог Завода за заштиту споменика културе у Нишу.
О селу је урађен документарни филм „До Дола". Стручњацима Завода у претходних дванаест месеци, у исцртавању техничке документације помагали су студенти Универзитета у Нишу.
“Током више тих посета Топлом долу, исцртале смо преко 20 аутентичних објеката. Ту су поред стамбених објеката биле и млекара, певање, као и црква”, наводи Јована Ђорђевић, студент архитектуре.
“Изврсна прилика за сваког студента архитектуре, да знање из предмета народно градитељство заправо сада применимо у реалности”, истиче Емилија Стојковић, студент архитектуре.
Куће су углавном грађене од црвеног блатног малтера и оне су тема изложбе у Нишу, о народном градитељству Топлог Дола.
Зоран Радосављевић, фотограф Завода за заштиту споменика културе у Нишу наглашава: Пошто сам овде радио документарну фотографију, морао сам сваки детаљ да забележим, сваки угао, сваку кућу, димњак, вурњу или пећницу у којој су они некад пекли хлеб”.
Тај бисер Старе планине, од Пирота удаљен 33 километра, а од Бабиног зуба око 7 километара, све више привлачи туристе из целог света.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.