Izvor: RTS, 11.Dec.2023, 16:58

Да ли и поред поста више цене смањују тражњу за рибом

На рибњацима у Србији произведе се око 4000 тона шарана, а само током божићног поста прода се 3500 тона. У преосталом делу године домаћег шарана нема довољно на тржишту, а један од разлога за то је што се смањује број рибњака. Ове године у експлоатацији је око 5000 хектара, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << два и по пута мање него пре 15 година. Разлог су високи трошкови производње.
Пост повећава тражњу за шараном, али је са друге стране цена ограничавајући фактор за бољу продају. У зависности где се купује килограм шарана кошта од 600 до 750 динара.

"Риба се тражи, али не толико. Не могу људи да купе веће количине шарана, узимају те шницле и мање количине јефтиније рибе", каже Драган Јовановић, продавац рибе.
Производња рибе је из године у годину скупља, па опстају само најупорнији. Тренутно ради десетак великих шаранских рибњака. У селу Сутјеска са истоименог рибњака који се простире на 900 хектара годишње произведу око 1000 тона шарана.
"За разлику од пилета, свиње или било ког другог сточарског производа шаран се гаји три године и три године је потребно чувати, хранити и лечити рибу. Те неке конкурентске врсте рибе које су доста јефтиније, али су и доста лошијег квалитета су ајде да кажемо заузеле једним делом место шарана на трпези становништва" истиче Видак Милошевић, директор рибњака Сутјеска.
Један од начина да се смање трошкови у рибарству је да рибњак сам производи храну. То су применили у Сутјесци и купили 500 хектара ораница у атару села Неузина одакле обезбеђују житарице за исхрану шарана.
"Рибњак потроши, односно нахрани рибу са двеста вагона те хране. То је два милиона килограма. И отприлике пола производње Неузине иде за потребе рибарства, а остало су тржишни вишкови", наводи Драган Дошло, руководилац ратарске производње.
Подршку рибарству нуди и ИПАРД 3 чија реализација траје до 2027. Бесповратна средства се крећу од 20.000 до 1,3 милиона евра и намењена су за градњу и опремање рибњака и за прераду рибе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.