Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 15:48

Почиње Ханука, јеврејски празник светлости

Са заласком сунца почиње прослава Хануке, јеврејског празника светлости који ће трајати наредних осам дана.
Ханука прославља победу Јевреја Макабејаца над паганском грчко-асирском војском, као и посвећење Другог Храма, оскрнављеног током окупације >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јерусалима.
Прославља национално преживљавање и поновно успостављање верских слобода.
Ханука је и празник светлости и траје осам дана и ноћи. У знак сећања на сва чуда која су се десила, користи се посебан осмокраки свећњак – менора за Хануку.
Прве ноћи празника пали се прва свећица, а сваке наредне још по једна.
На тај начин, последњег дана гори свих осам свећица, симболизујући осам дана и ноћи непрекидног горења уља у Храму по победи Макабејаца.
Паљење свећица у свећњаку представља централни чин целокупне прославе.
Традиционална храна за Хануку је пржена и припремљена са доста уља, а једу се и посебне крофне, а деца добијају поклоне.
Највиши државни званичници честитали су празник јеврејској заједници.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.