Izvor: RTS, 29.Nov.2023, 20:53

Ширење сарадње Србије и Казахстана

Председник Србије Александар Вучић примио је потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Казахстан Мурата Нуртлеуа и истакао да је Србија чврсто опредељена за даљи развој веобухватне сарадње са Казахстаном. Ивица Дачић долазак казахстанског колеге >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оцењује као историјски. Представници две државе потписали су меморандуме о разумевању у области културе и спорта, а министри одбране Споразум о војно-техничкој сарадњи.
Председник Вучић је изразио задовољство што од 2019. године и Казахстан има амбасаду у Србији, која значајно доприноси приближавању двеју земаља, саопштила је председникова прес служба.
Током састанка, председник Вучић је изразио захвалност на подршци пријатељског Казахстана очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и тиме показаној привржености начелима међународног права. 
Саговорници су разговарали и о сарадњи у домену инвестиција, енергетике, одбране и наменске индустрије, пољопривреде, туризма и других области од обостраног интереса. 
Министар Нуртлеу је рекао да је Србија близак партнер Казахстану, али да још има неискоришћених могућности за сарадњу у различитим областима. 
Председник Вучић је, такође, прихватио позив да посети Казахстан, који му је упутио председник Касим Жомарт Токајев. 
Двојица саговорника су размотрили и различита глобална питања, додаје се у саопштењу.
"Србија је поуздан партнер и пријатељ Казахстана на Балкану" Иако дипломатски односи Србије и Казахстана трају готово три деценије, први пут је у билатералној посети Београду шеф дипломатије некадашње совјетске републике. Зато министар Ивица Дачић долазак казахстанског колеге оцењује као историјски.
"Морам да изразим велику захвалност и задовољство што Казахстан веома добро разуме позицију Србије када је реч о најтежим питањима за националне интересе, да поштује наш територијални интегритет и суверенитет, није признао једнострано проглашену независност Косова и имамо уверавања са њихове стране да ће ту политику да задржи у наредном периоду", рекао је Дачић.
"Србија је поуздан партнер и пријатељ Казахстана на Балкану и угледна чланица међународне заједнице. Пословица мудрог српског народа каже да пријатељство далеких земаља шири планету земљу", рекоа је Мурат Нуртлеу.
А две државе шире области сарадње. Од културе и спорта, преко пољопровреде до војно-техничке сарадње. Домаћин и гост виде простор за увећање трговинске размене.
А две државе шире области сарадње. Од културе и спорта, преко пољопровреде до војно-техничке сарадње. Домаћин и гост виде простор за увећање трговинске размене.
"Током 2022. трговински промет наших земаља износио је 74 милиона долара. А у првих девет месеци ове године, обим билатералне трговине повећан је за 45 посто", рекао је Мурат Нуртлеу.
Дачић и Нуртлеу из Београда путују за Скопље где се одржава Министарски савет Организације за европску безбедност и сарадњу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.