Izvor: RTS, 28.Nov.2023, 16:53

Колико је риба заступљена у јеловнику

Сезона слава и велики божићни пост, период су када се риба највише купује. Цене су неосетно скочиле у последњих годину дана, али се навике у куповини мењају. Струка каже да је рибарство у кризи и да смо међу народима који ову намирницу најмање користе у Европи, а и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << када користимо, често грешимо.
Куповином, односно продајом рибе, незадовољни су и грађани и рибарнице.
"Једном месечно конзумирам. То није довољно, али не знам, можда и цена утиче на то”, каже Новосађанка Иванка Секулић.
А цене су углавном исте као и пре годину дана, неке врсте су и јефтиније.
"Највише од рибе се продаје шаран, пастрмка, ослић, скуша, цена шарана је 699 динара, пастрмка је 730 динара, ослић је 479 динара, углавном цене нису ишле нешто горе задњих годину дана", наводи Рада Врце, радница у рибарници, а Јанко Пинћер, радник у рибарници додаје. „Морам признати да су људи већ навикли да користе морску рибу, као што је орада, бранцин, зубатац, сан пјер и виде квалитете, јер су се цене речне и морске рибе, на неки начин приближиле једна другој"
Јанко је у рибарству 40 година. Каже да су Војвођани дисциплинованији, код њих је риба двапут недељено на трпези, док се у остатку Србије већа количина троши само током поста и слава, а да цена није изненађење за редовне муштерије.
"Они људи који је користе само за време славе, за време поста, они коментаришу како је риба скупа, како је то некад била сиротињска храна", каже Јанко Пинћер, радник у рибарници.
Уколико се у обзир узму бројке, цена је више него приступачна тврди аграрни аналитичар Бранислав Гулаг, јер су трошкови већи за 30 одсто, а површина под рибњацима је два и по пута мања него пре 15 година.
"Данас имамо само 5 хиљада хектара. У србији се годишње се троши 50 хиљда тона рибе, од тога 35 хиљда тона је из увоза, а било је 15 хиљда из домаће производње, сада се и то значајно смањило. Трошимо три и по колиограма по становнику рибе, свих риба годишње, по једном становнику, у Европској унији је то десет пута више”, објашњава Бранислав Гулан, аграрни аналитичар.
Рибу треба јести два пута недељно, препорука је лекара, но, често грешимо и при избору, али и припреми рибе. Код речне рибе, треба избегавати масну, док је са морском рибом то правило другачије.
"Ту се фаворизују масне рибе, такозане фети фиш, зато што оне садрже добра уља, та уља су незасићена, и најчешће неке од њих које постје и на нашем тржишту, садрже омега 3 масне киселине које имају значајне физиолошке улоге у нашем организму. Риба се термички обрађује без присуства уља или масти”, објашњава професор Будимка Новаковић, дијетотерапеут.
Најбоље само у фолији или папиру за печење. Први избор је увек свежа риба, а искуство домаћица показало је да на трпези и даље предњаче шаран и пастрмка, док сомовине има мање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.