Izvor: RTS, 27.Nov.2023, 17:22

Како нова терапија помаже деци са сметњама у развоју у Лесковцу

Лесковачко Удружење родитеља и наставника "Партнерски за образовање" увело је још једну иновативну терапетску методу за помоћ деци са сметњама у развоју. Резултате примене неурофидбек терапије представили су у приручнику који је намењен родитељима и терапеутима. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На свет је стигла месец и по дана пре термина. У петој години Ленини родитељи су сазнали да јој је оштећен слух. Отуда и проблеми са говором. Од када је на неурофидбек терапији два пута недељно видљиви су помаци у комуникацији, концентрацији, пажњи.

"Баш је лепо, добро, прија ми терапија", истиче Лена Илић, из Лесковца.
"Долази на терапије 3-4 месеца. Задовољна сам, помака има у смислу - пажња приметила сам да је прилично добра", каже Јелена Илић, Ленина мајка.
Софтвер сам процењује шта је најбоље за мозак и у ком правцу треба да иде тридесетоминутни тренинг. На неурофидбек третмане од 2 до 5 пута седмично долази 25-оро деце са сметњама у развоју.
"Одређују се 5 игрица које дете игра. Када дете игра игрице оно у моменту добија аудитивно и визуелно поткрепљење и на тај начин на несвесном плану учи. Неурофидбек може да побољша пажњу, концентрацију, да се исправе проблеми у говору", истиче Милица Митровић Стојиљковић, педагог УРНЛ "Партнерски за образовање".
Искуства и резултате примене савремене терапеутске методе преточили су у информатор. Пројекат лесковачког удружења родитеља и наставника "Партнерски за образовање" финансиран је преко програма ЕУ ПРО.
"Циљ нам је да будемо увек у тренду, да побољшамо саветодавне и терапијске услуге, да повећамо њихов број, да пружимо једнаке шансе и могућностима и деци која су у мањим срединама него у престоници", рекао је Зоран Илић, председник Удружења УРНЛ "Партнерски за образовање" Лесковац.
Неурофидбек терапија, стручно саветовалиште, корективне вежбе, радионице, лични пратилац. Са увођењем нових услуга преко пројеката и уз помоћ донатора, Удружење планира и проширење простора. До марта када обележавају 7. рођендан кућа вештина биће на још једној адреси.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.