Izvor: RTS, 27.Nov.2023, 20:27

Око

27. новембар 2023.
Због снега ванредна ситуација је проглашена у Новој Вароши, Сјеници, Бабушници, Црној трави и делу територије Врања. Током викенда спасено је 17 људи, 30 евакуисано. Једна особа на Голији, највероватније је преминула од последица смрзавања. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << За још једном се трага.

 
Путеве чисте путари, приватна предузећа која ангажују општине, мештани и војска. У поједине делове, ни они још нису стигли.
Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Недељко Гагић рекао је да је до тих завејаних села тешко доћи и лети јер су путеви веома уски.
Према његовим речима, мештанима нису угрожени животи, јер су они, како каже, навикнути на такве услове и спремни су за зиму.
Међутим, уколико је је некоме потребна евакуација, могу да позову ватрогасце спасиоце који ће доћи до њих.
Када су велики сметови, када се то тих људи не може доћи теренским возилима, ангажују се специјална АТВ возила, четвроточкаши и моторне санке, рекао је Гагић.
Навео је да је на територији Србије оперативно 160 ватрогасно- спасилачких јединица различитих формација у којима је распоређено 3.450 ватрогасаца спасилаца.
Сви они су, истиче, стручно оспособљени и опремљени за реаговање у различитим ванредним догађајајима, од пожара, саобраћаних удеса, поплава, рушевина, земљотреса, као и од снежних сметова.
За спасавње из снежних сметова имамо 19 специјалних АтВ возила са гусеницама и она су рапсоређена баш у критичним подручјима. У нарењдних десетак дана очекујемо испоруку још 7 таквих возила и једне моторне санке.
 

Ватрогасно-спасилачке јединице раде нон-стоп имају своје опертивне центре
 

ју своје оперативне центре, примили су дојаву у субору телефонским путем и кренули су на лице места
тај аутобус кје буио заглављен на путу Врање - Крива феја
 

спасавање је трајало од поноћи до 9.2а сати ујутру, скоро 9 сати
 

Метеоролог Недељко Тодоровић подсетио је да су овакве временске неприлике најављене неколико дана раније.
 

„Локално ту постоје разлике, мислим да људи можда озбиљно не схватају прогнозе, речено је да ће бити наноса снега у случају појачаног ветра
 

У таквим ситуацијама пожељно је без преке потребе одлазити у непознато и у ризик.
 

„У сваком случају, временске прилике не могу да се промене толико нагло, за пола сата, креће прво облачност, па вестар, па југовина, па почне северозапада...Мештани изузетно препознају промену временских прилика, они су сјајни мајстори прогнозери“, рекао је Тодоровић.
 

У току ноћи долази облачност где ће се локално ледити при дну
 

Ујутру ће се се тај налет преместити на југоисточну србију и дуваће кошава која ће додатно да хлади и биће више више невоља
 

сутра је ризичан дан
 

Прогнозе времена су се ПОПРИЛИЧНО поправиле у прецизности и поззданости и рхмз као надлежна институција за издавање прогноза упозорења на опасне појаве, посебним службама у држави шаље те информације са детањима
 

ТАКО да и Сектор за ванредне ситуацие, ЕДБ, и друге инстиуруцијем, два или три дана унапред је речено да ће бити оваквих невоља
 

Рекао је да ће време у децембру бити променљиво – топло. киша снег и мраз.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.