Izvor: RTS, 21.Nov.2023, 07:00

Да ли ће се цене некретнина икада вратити на старо - купити стан или чекати јефтинији квадрат

У последњих шест месеци тржиште некретнина готово стагнира. Агенткиња за некретнине Катарина Лазаревић очекује да ће цене квадрата у наредних шест месеци бити кориговане, али да великог пада цена некретнина неће бити. Указује да купци повољније могу да купе стан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у староградњи. Уколико пронађу стан који им одговара - саветује да не треба чекати, већ га треба одмах купити. Колико год нам се чинило да је цео Београд у грађевинама, још увек недостаје квалитетних станова, истиче агенткиња.
У Београду су у септембру издате 322 грађевинске дозволе, што је 16,8 процената мање по броју, али 51,6 одсто више по предвиђеној вредности некретнина, подаци су Секретаријата за статистику и градске управе.
Агенткиња за некретнине Катарина Лазаревић каже за РТС да је промет мањи него што је био пре шест месеци или годину дана.
Према њеним речима, људи често у продају некретнине улазе са нереалним ценама. То поврђује и случај власника стана у самом центру Београда, који је цену снизио за скоро 150.000 евра, али купца и даље нема.
"Јако их је тешко убедити шта је реална цена, па када на крају добију ту реалну цену, онда се купци у међувремену разбеже и купе оно што су могли по реалној цени", рекла је Катарина Лазаревић у Београдској хроници.
Оно што се понуди по реалној цени, тј. што купцима изгледа као реална цена, распрода се брзо.
"Кад ставите стан на тржиште са ценом коју ви одредите као агенција заједно са власником стана и продате је у наредних недељу дана или 15 дана, значи да је то била права цена за ваш стан", наводи гошћа Београдске хронике.
Високе цене квадрата у новоградњи Указује на то да су цене квадрата у новоградњи високе на било којој локацији јер, како каже, људи који зидају имају своју калкулацију.
"Јако пуно су уложили у те нове зграде и сматрају да могу да продају станове по тим високим ценама. Новоградња је изразито са високим ценама и сви који почињу да зидају неку зграду, они у старту не иду испод 2.000, 2.500 евра било каква да је локација. Да не говоримо о луксузним, где крећу одмах са 4.500, 5.500, 6.000 евра, плус ПДВ", наводи Катарина Лазаревић.
Повољније цене квадрата у староградњи Са друге стране, агенткиња напомиње да се стан у староградњи може купити повољно.
"Староградња је врло актуелна и сада они који желе да купе, могу да купе врло повољно у староградњи стан. Само се треба мало више потрудити и изабрати не баш ту зграду коју тражиш, не баш тај спрат, али у сваком случају може да се пронађе, уз одређене уступке, оно што ви желите и ви ћете завршити реализацију", наводи Лазаревић.
У Београду је највећа потражња за становима на Савском венцу, Врачару и Старом граду.
"Цене квадрата у централним београдским општинама тешко да можете наћи испод 3.000 евра. Говоримо о новоградњи, а староградња се негде креће од 2.000 па до 3.500, негде и 4.000. Зависи какав је стан и да ли има гаражу", наводи Лазаревић.
Цене ће бити кориговане, драстичног пада неће бити На питање када би цене квадрата могле да почну да падају, одговара да очекује да ће у наредних шест месеци оне бити кориговане, али да великог пада цена некретнина неће бити.
"Све док има купаца, неће бити спуштање цена тако брзо. Ја очекујем да ће у наредних шест месеци цене бити кориговане, али тог страшног пада неће бити никада више. Тешко да ћемо ми бити у ситуацији да се цене врате на онај ниво какав је био пре пар година, када су и кредити били много повољнији", каже Лазаревић.
Да ли одмах купити стан или сачекати Напомиње и да, колико год се чинило да је цео Београд у грађевинама, још увек недостаје станова. Одговара и на питање да ли је паметно сада куповати стан или сачекати ниже цене квадрата.
"Треба да се купи стан сада. Биће коригованих цена, али је питање шта ће остати на тржишту. Ми нисмо тржиште где има квалитетних и добрих станова, не говоримо о новоградњи, говоримо о староградњи и уопште понуда је врло лоша. Колико год вам се чини да је цео Београд у грађевинама, још увек недостаје станова", наводи Катарина Лазаревић.
Предочава да, уколико неко пронађе стан који му одговара, увек може да преговара са власником око цене.
"Ми имамо случајеве у пракси где се цена спусти за 10-20 одсто уколико је продавац спреман на такав компромис, а наравно да му новац треба и то су углавном купци који имају паре на рачуну. И онај који продаје решиће свој проблем и онај који купује", наводи Катарина Лазаревић.  
Цело гостовање  Катарина Лазаревић у Београдској хроници можете погледати у видеу на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.