Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 14:28

Пољопривредници блокирали код Каћке петље прилаз ауто-путу Београд-Суботица

Пољопривредници који пети дан протестују у Новом Саду блокирали су код Каћке петље прилаз ауто-путу Београд-Суботица. Блокада која је најављена за 11 сати, почела је у подне, а према најави пољопривредника, трајаће три сата.
Пољопривредници су навели >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће радикализовати протесте уколико се не испуне њихови захтеви и тражили су да представници владе дођу код њих на преговоре, “јер они више неће ићи у Београд, осим још једном, али само у присуству медија“.

Наводе и да ови протести нису политизовани, како желе да их представе представници министарства, већ да их је мука натерала, јер су у константном губитку, а род не може да покрије ни тренутна задужења.
Они су током претходна четири дана у више наврата блокирали рафинерију, али и организовали неколико протестних вожњи на кружном току на улазу у град, и до зграде Владе Војводине.

Пољопривредници траже укидање акциза на гориво и уређење тржишта промета и робне берзе. Осим тога, Министарству пољопривреде су доставили листу захтева за 2024. годину:
- Субвенције по хектару за биљну производњу - 35.000 динара, најкасније до 31. 3. текуће године;
- Премија за млеко 19 динара по литри;
- Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити;
- Брисање пољопривредника из кредитног бироа;
- Подстицаји за приплодне млечне краве - 40.000 динара по грлу;
- Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве - 100.000 динара;
- Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу;
- Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза!) -25.000 динара по грлу;
- Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривредника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.