Izvor: RTS, 29.Okt.2023, 08:14

Кијев: Кина није учествовала на самиту на Малти, разговарало се о пет тачака; Медведев: Енергетска сарадња са ЕУ је бесмислена

Рат у Украјини – 613. дан. Настављају се тешке борбе на истоку Украјине. Руске трупе гранатирају приобалне области Херсона. Министарство одбране Русије саопштило је да су ноћас системи ПВО оборили 36 украјинских дронова изнад Црног мора и северозападног дела Крима. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је да се Русија и Украјина на првој линији фронта налазе у пат позицији. На Малти одржани дводневни преговори о мировном плану Украјине, без учешћа Русије.
Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су снаге те земље одбиле 15 напада руске војске у правцу Авдејевке, уз тврдњу да је претрпела велике губитке, преноси Укринформ.

Кијев тврди да су офанзивна дејства непријатеља била неуспешна и у областима Степовој и Первомајски у Доњецкој области.
Са друге стране, руски ПВО системи пресрели су четири украјинске беспилотне летелице изнад Орилске и две изнад територије Тулске области, саопштило је тамошње Министарство одбране.
Начелник Белгородске области Вјачеслав Глатков објавио је на Телеграму да су украјинскe снаге гранатирале то подручје десет пута за 24 часа уз употребу дронова. 
Што се тиче дипломатских напора, на Малти су јуче почели дводневни преговори о мировном плану Украјине у присуству високих званичника 65 земаља.
Скуп се, међутим, одржава без Русије, која је критиковала Малту што је домаћин преговора након претходних ове године у Џеди и Копенхагену.
Мировни план Володимира Зеленског од десет тачака укључује позиве на обнову територијалног интегритета Украјине, повлачење руских трупа, заштиту залиха хране и енергије, нуклеарну сигурност и ослобађање свих затвореника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.