Izvor: RTS, 16.Okt.2023, 05:58

Блинкен се враћа у Израел после разговора са арапским лидерима; Хамас гађао југ Израела, ваздушни удари на Појас Газе

Десети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Из Појаса Газе испаљен је већи број ракета на јужни и централни Израел. Израелска војска гађала положаје Хамаса. Амерички државни секретар Ентони Блинкен, после обиласка арапских земаља, враћа се у Израел да разговара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о отварању пролаза за излазак странаца из Појаса Газе и пуштању хуманитарне помоћи. Број погинулих Палестинаца у Појасу Газе порастао на 2.670. Израел обавестио 155 породица да им је најмилије отео Хамас 7. октобра.
У недељу је истекао и други рок који је израелска војска дала Палестинцима да напусте северни део Газе и пређу у јужни. Израелска војска се груписала на границама Газе, чека да се цивили евакуишу како би кренула у копнену офанзиву.

Начелник израелског ваздухопловства изјавио је да борбени авиони и беспилотне летелице "агресивно" нападају Појас Газе, како би отклонили што је могуће више претњи пре него што копнене снаге крену у акцију.
На граници са Либаном израелска војска размењује ватру са Хезболахом. У Либану је погођена и база мировних снага УН.
Иран упозорава да израелска опсада Газе може да доведе до ескалације сукоба на цео регион.
Лидери 27 држава чланица Европске уније истичу "право Израела да се брани у складу са хуманитарним и међународним правом пред насилним и неселективним нападима Хамаса".
Катар ради на томе да наговори Хамас да ослободи жене, децу и старије таоце које држи у Гази, након што их је заробио током прошлонедељног напада на јужни Израел, рекао је неименовани дипломатски званичник.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.