Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 08:01

Данас превентивни прегледи у свим домовима здравља у Београду

У свим домовима здравља у Београду, од 8 до 14 часова, организују се превентивни прегледи. Жене ће моћи да ураде ултразвучни преглед дојке, а мушкарци ПСА тест за рану дијагностику рака простате. Следеће недеље биће организовани и у домовима здравља у Србији. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Жене старије од 40 година могу у најближем дому здравља без заказивања да обаве ултразвучни преглед дојке, а мушкарци старији од 49 година могу да ураде ПСА тест који служи за рану дијагностику рака простате.

Радиолог Драган Зорић рекао је за РТС да је за преглед потребна здравствена књижица или лична карта.
"Узорковање крви за ПСА испитивање траје као и сваки други преглед узимања крви. Резултати ће бити већ сутрадан нашим установама", рекао је доктор Зорић. 
Што  се тиче ултразвука дојке, то је неинвазивни преглед који не боли, каже др Зорић.
"Просечно трајање прегледе је око 15 минута, и уколико видимо и пронађемо било какву лезију која је сумњива на малигно обољење дојке, упутићемо пацијента на даљу дијагностику, мамографију или код онколога", истакао је доктор Зорић.
Следеће недеље иста акција биће организована у свим осталим домовима здравља у Србији.
Сваке године у Србији рак дојке однесе око 1.700 живота, а рак простате око хиљаду. Не мора да буде тако, јер што се болест раније открије боља је прогноза. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.