Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 20:05

Напади на Србе главна тема за Београд пред дијалог са Приштином – шта ће бити на столу у Бриселу

Тема разговора у Бриселу, где ће се са европским посредницима у четвратак састати председник Александар Вучић и премијер привремених приштински институција Аљбин Курти, биће примена Споразума ка путу нормализације, као и остала актуелна питања односа Београда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Приштине, саопштили су из Европске уније. И док премијерка Ана Брнабић очекује тешке разговоре, председник најављује да ће као главну тему наметнути нападе на Србе на Космету.
На последњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сели за исти сто. Уочи нове рунде дијалога администрација из седишта Европске уније најављује тројни састанак и у штуром саопштењу наводи: "На састанку ће бити речи о примени Споразума ка путу нормализације, као и о актуелним питањима."

О актуелним питањима, Курти је телефоном разговарао са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром. Осим што се захвалио на, каже, континуираној подршци САД, спреман је да се активно ангажује на састанку у четвртак.
"Разговарали смо о потреби да се осигура несметана и брза имплементација Основног споразума и његовог Анекса", рекао је Курти.
Мир за Србе на Космету – кључна тема за Београд Да се осигура мир за Србе на Космету – биће кључна тема за Београд, потврђује председник. О новим нападима на њих већ је, каже, разговарао са посредником у дијалогу.
"Све што могу да кажем је да сам већ разговарао са Мирославом Лајчаком и указао на тај проблем. Наставићу то да радим", поручио је Вучић.
Тешке разговоре две делегације, без дилеме, очекује председница Владе Ана Брнабић. До тада сумира:
"Ускоро улазимо у крај, саму завршницу 2023. године. И даље немамо Бриселски споразум, и даље немамо ЗСО. Приштина, не само да нема никакву намеру да то имплеметира, већ Аљбин Курти не жели да изговори те две речи, Бриселски споразум, за њега то не постоји, и међународна заједница то наставља да толерише. Ми смо добили уверавања да ће то бити у јануару, да ће бити у фебруару, да ће инсистирати на формирању ЗСО. Да вас подсетим да смо чули од међународне заједнице да, уколико то не жели Аљбин Курти, да ће то они сами основати, у складу са Бриселским споразумом. Ни то нисмо видели, видели смо сасвим супротно, додатну ескалацију", указује премијерка.
Упућени не очекују помаке Ни они који прате ситуацију на терену не очекују резултате од најављених разговора, као ни скорије помаке у односима Београда и Приштине.
Председник Владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже да је север Косова институционално окупиран Куртијевим специјалцима, градоначелницима и институцијама, који врше терор над Србима.
"Каква је то деескалација ситуације на северу КиМ, када 50 специјалаца упада у фабрику ‘Лола‘ у Зубином Потоку?", указао је Одаловић.
Стефан Сурлић са Факултета политичких наука оцењује да се не види ниједан корак ка смиривању тензија.
"Напротив, сва ова питања, од експропријације земљишта, преко нелегалних градоначелника, до проблема лекова, транспорта и свега осталог – остају, и нема уопште жеље да се она дубински и трајно реше", сматра Сурлић.
Санкције ЕУ за сада без резултата Решење за сада већ четворомесечну кризу нису донеле ни казнене мере ЕУ. Од 1. јула, Приштина је искључена са појединих међународних скупова, из радних тела, обустављене су посете.
Иако су постављене црвене линије, аналитичари оцењују – не постоји спремност за озбиљније санкције према властима у Приштини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.