Izvor: RTS, 28.Jun.2023, 09:08

Ројтерс: Сви живи амерички председници су директни потомци робовласника, осим Трампа

Најмање 118 утицајних људи у Сједињеним Америчким Државама, међу којима су бивши председници, посланици из последњег заседања Конгреса, сенатори, гувернери и судије Врховног суда, има претка робовласника, закључак је истраживања агенције Ројтерс. Директни потомци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << робовласника су председник САД Џозеф Бајден и сви живи бивши амерички председници, осим Доналда Трампа.
Преци Џозефа Бајдена, Џимија Картера, Џорџа Буша, Била Клинтона и Барака Обаме су поседовали робове, наводи британска агенција Ројтерс, док на списку нема Доналда Трампа.
Најмање 100 чланова актуелног сазива Конгреса има претке који су држали робове, а међу њима је 28 одсто републиканаца и осам одсто демократа.
Међу потомцима робовласника је и 28 сенатора и 11 од укупно 50 гувернера савезних држава. У Врховном суду САД таквих је двоје.
Агенција Ројтерс наводи да је приликом истраживања америчке политичке елите пронашла имена више од 700 људи који су поробљени од стране предака актуелних политичких лидера.
Међу председницима САД, највше људи је поробила породица Џимија Картера - 54. Бајденови и Клинтонови преци имали су по једног роба, Обамини два, а Бушови 25.
Џорџ Буш је и једини бивши становник Беле куће који је одговорио на захтев агенције да прокоментарише резултате Ројтерсовог истраживања.
"Хвала вам на вашем важном истраживању. Као што је председник Буш рекао у посвети Националном музеју афроамеричке историје и културе: 'Велика нација не крије своју историју, она се суочава са својим манама и исправља их.' Не можемо се приближити обећаним једнаким могућности за све без сећања на темељни грех ропства. Та узнемирујућа прошлост нас инспирише да идемо даље и брже на путу ка бољој будућности слободе и правде за све", наведено је у саопштењу шефа Бушовог особља.
Одговорио је и портпарол Џимија Картера, али је истакао да се породица Картер тренутно фокусира на здравље бившег председника током његовог боравка у болници, уз напомену да је Картер одувек био поборник расне једнакости и правде, још од времена када је постао гувернер Џорџије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.