Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 20:30

Кад наступи полицијски час у Одеси се све мења, али људи не одустају од нормалног живота

Новинар РТС-a Драган Станојевић који се ових дана вратио из Украјине истиче да људи, посебно млади, у поморском граду Одеси, који се већ дуго налази у ратној зони, настоје да живе нормално. Одесу доживљава као медитерански град на обали Црног Мора. Посебно наглашава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да сви слободно говоре руски и да то, с обзиром на ситуацију, у Одеси није проблем.
Одеса је град од милион становника, међутим дошло је доста људи из угрожених крајева Украјине. С обзиром на ратну ситуацију, Драган Станојевић каже да људи настоје да живе нормално, излазе и увече је веома живо.

"Иначе, Одеса је град богат културом, основан је 1794. године. Ту су били, писали Пушкин, Иља Менчиков, родио се у Одеси, Исак Бабељ. Значи,заиста један град културе и доброг живота у нормалним условима", рекао је Станојевић гостујући у емисији "Један добар дан".
Позориште у Одеси, једно од најлепших у свету, ради нормално, а телевизијска екипа РТС-а  је била и на једној проби.
"Ја бих рекао да је Одеса медитерански град на обали Црног мора. Сличан је Марсеју, иначе њега је пројектовао Француз. Први градоначелник је био Ришеље, емигрант из Француске. На предлог Хозе де Рибаса, који је полу-Италијан, полу-Шпанац, рођен у Напуљу и који је био адмирал код царице Катарине Велике, на његов предлог је основала град", наводи Станојевић.
Живот се, каже, променио у Одеси самим тим што је до пет часова полицијски час. Када наступи полицијски час, живот се мења. Имају узбуне, али људи настоје да живе нормално, пре свега млади.
Цене као у Београду, али не и плате и пензије Најбоље се осети како пулсира град на пијаци. Цене су, преноси, као у Београду, али пензије су просечно око 70-80 евра, а плате око 200 евра.
Украјинци су доста тешко живели и пре почетка рата, али град живи и даље.
"Наши људи, Срби су долазили као трговци у Одесу. Сима Андрејевић, игуман, Игуманова палата је овде на Теразијама, дуго је живео у Одеси, био је трговац. И Срби су долазили као трговци у Одесу. Сад ја нисам нашао њихове потомке, имали смо много другог посла, али има Срба, потомака наших", прича Станојевић. 
Посебно истиче да нас Украјинци доживљавају веома позитивно. "Ми смо свуда говорили да смо из Србије. Они су врло, врло пријатни људи", наглашава Станојевић.
Такође, преноси и запажање да се у Одеси слободно прича руски.
"Морам да кажем да они сви слободно причају руски, да не би било неке забуне. Готово сви говоре руски. И то није проблем да у Одеси говорите руски. С обзиром на ову ситуацију да не мислите да не може да се говори руски", преноси новинар РТС-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.