Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 08:26

Грађани Црне Горе бирају нови сазив парламента

Ванредни парламентарни избори одржавају се у Црној Гори. Биралишта су отворена од седам до 20 часова.
Пред бирачима на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори је 15 листа странака и коалиција. Право гласа има око 542.000 грађана.

Биралишта >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су отворена од седам до 20 часова.
Кључни политички актери у први план су ставили социјална питања и решавање друштвених и привредних проблема.
Очекивања политичке елите и грађана су на различитим позицијама, иако се у крајњем увек говори о заједничком, општем интересу Црне Горе – њеном напретку и решавању друштвених и привредних проблема.
Странке и коалиције настоје да освоје што више гласова, али је питање – када уђу у посланичке клупе, колико ће бити спремни на компромисе и договоре како би се створила функционална скупштинска већина за формирање владе и излазак из институционалне кризе.
Директорка ЦЕМИ: Биће врло тешко формирати стабилну владу Извршна директорка Центра за мониторинг и извештавање (ЦЕМИ) Ана Ненезић каже да је питање да ли политички актери имају довољно политичке зрелости да размирице оставе по страни.
"Када сагледамо потпуно, онако у цјелости једно стање на политичком тржишту, када погледате какве промјене су наступиле након кључних избора 2020. године, отвара се велико питање, да ли су ово политички актери који имају довољно политичке зрелости да препознају тај тренутак, да ставе све остале размирице са стране, и да поставе један кључни циљ који је превасходно јавни интерес, а не њихов партикуларни политички интерес", каже Ненезићева.
Не би се могла усудити, додаје, да каже да ће се то десити.
"На бази онога што су неке пројекције и резултати, мислим да ће бити врло тешко формирати једну стабилну владу након ових избора, нека остане да се бар ја надам да нисам у праву у том дијелу и да ћемо успјети ипак да изађемо с оним што је некаква основа могућег договора да би се систем негде разблокирао након ових избора. Међутим, подаци, пројекције, не дају ми простор да будем потпуно оптимистична", оцењује Ненезићева.
Данашњи парламентарни избори, који се одржавају четрнаест и по месеци пре регуларног рока и после пада две владе, дванаести су од увођења вишепартијског система у Црној Гори и шести након обнове њене независности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.