Izvor: RTS, 05.Maj.2023, 05:35

Тродневна жалост у Србији

Због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", од данас тродневна жалост у Србији. Заставе спуштене на пола копља, а све активности почињу одавањем поште минутом ћутања. Дан жалости и Републици Српској и у БиХ.
Поводом смртоносне пуцњаве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Oсновној школи "Владислав Рибникар" на Врачару, Влада Србије донела је одлуку да 5, 6. и 7. мај буду дани жалости у Србији.
Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) саопштило је да пружаоци медијских услуга треба да емитују информацију о проглашењу тродневног Дана жалости и да у тим данима детаљно ускладе програмску шему.
"Садржај у медијима прикладан Дану" У саопштењу РЕМ је навео да за време трајања Дана жалости, уместо хумористичких, забавних, ријалитија присилног окружења, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком, медији емитују музику и емисије прикладне Дану жалости и ускладе детаљно програмску шему.

У складу са одредбама које се односе на начин обележавања Дана жалости, РЕМ препоручује емитовање уметничке и инструменталне музике молског тоналитета. 
Одавање поште широм земље Грађани широм Србије и региона одају почаст страдалима у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду.
Крај мурала Диани Будисављевић, грађани у Врању остављају цвеће, а у цркви Свете Тројице пале свеће.

Помен страдалима на главном тргу у Здрењанину, одали су и ученици, родитељи и наставници. На четири места око споменика су паљене свеће.
Учитељица у ОШ "Јован Цвијић" Гордана Мићић изјавила је да су четири синдиката донела одлуку да се настава у том градили обустави.
"Сматрали смо да због заједничког и колективног духа у коме треба Србија да устраје, да изађемо на трг и пошаљемо поруку мира и става против лоших дешавања", истакла је учитељица.

Паљењем свећа и полагањем цвећа и у више српских средина на Косову и Метохији, ученици основних и средњих школа одали су пошту убијеним ђацима и раднику обезбеђења основне школе у центру Београда.
Ученици су се са учитељима, наставницима и професорима окупили у Грачаници, Штрпцу, Косовској Митровици, Лепосавићу, као и многим другим срединама у којима постоје школе на српском језику у образовном систему владе Србије.
"Циљ је да се помолимо Богу – да се никад, ни у једној нашој школи не понове оваке ствари", поручио је начелник школске управе за КиМ Иван Запорожац у Лапљем Селу.
У српским срединама на КиМ проглашена је тродневна жалост, а заставе Србије спуштене су на пола копља.
Ученик Основне школе "Владислав Рибникар" усмрти је осморо ђака и радника обезбеђења, а ранио седморо деце и наставницу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.