Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 19:16

Амбасадор Шестовић: Евакуација српских држављана у Судану при крају, бринемо и о преосталих двоје

Процес евакуације држављана Србије из Судана приводи се крају, изјавио амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић. Навео је да су у Судану остала још два српска држављанина која су првобитно одлучила да остану, али се због погоршања ситуације ради и на организовању >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << њихове евакуције.
Мирослав Шестовић је изјавио да се трећу недељу од избијања сукоба 15. априла, процес евакуације српских држављана приводи крају.

"Остало је још двоје наших држављана који нису евакуисани. На безбедном је њих 29", рекао је амбасадор за Танјуг.
Шестовић наводи да је од тих двоје један одлучио првобитно да остане у Картуму, али је због погоршања ситуације ипак кренуо пут Порт Судана, где настоје да му се обезбеде даљи превоз, каже амбасадор.
Други је, како каже, на крајњем југозападу Судана и са њим су у сталном контакту.
''Пре свега конзуларна служба МСП и наш центар у Београду који настоји координисано са партнерима у иностранству да омогући евакуацију и том нашем држављанину", рекао је амбасадор.
"Већина евакуисаних стигла у Београд" Додао је да је преко египатско-суданске границе, за коју су били надлежни, евакуисано девет српских држављана и више чланова њихових породица које нису имале наша документа, захваливши се властима Египта на помоћи. 
"Наши држављани су прави хероји, који су прошли кроз веома тешке тренутке од почетка сукоба и такву слику тек стекнете у непосредном разговору са њима", рекао је Шестовић и нагласио да је део тих људи директно стигао у Београд, док су неки допутовали преко Истанбула, Абу Дабија или Хургаде.
Додао је да су неки одлучили да иду даље, али је већина евакуисаних стигла у Београд.
Амбасадор је навео да је према сведочењу српског дипломате на терену, граница под опсадом, јер веома велики број људи жели да пређе у Египат. Сада су се укључиле и међународне организације које настоје да помогну, рекао је он и додао да је процес тежак и захтева време.
"Што се нас тиче у акцији су учествовали наши пријатељи из УАЕ, Турске, чланице ЕУ су помогле преко војног аеродрома у Картуму, неки су се у сопственој режији упутили преко границе са Египтом и могли смо да им помогнемо тек када су дошли дотле", рекао је амбасадор.
Како каже, избеглички талас се повећава и претпоставља се, ако не дође до правог примирја, да ће се погоршавати хуманитарна ситуација.
Подсетио је да је пре сукоба петнаест милиона Суданаца примало помоћ и додао да се тај број сада повећао.
Зато је, како каже, хуманитрана ситуација у првом плану међународних фактора који су веома ангажовани. 
"Египат је стабилна земља, која је била у сличној ситуацији, када је имала проблем на западној граници са Либијом. Биће у стању да помогне да не дође до преливања кризе и нестабилности преко границе Судана. Томе може да допринесе примирје и обуздавање и прекид непријатељстава. На том диломатском плану ангажован је Египат као једна од заинтересовних страна која може да помогне у том сукобу", рекао је амбасадор за Танјуг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.