Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 20:03

Одлука о повлачењу српског судије подгрејала тензије на релацији Бањалука–Сарајево

Дан након одлуке Скупштине Републике Српске да затражи повлачење српског судије из Уставног суда БиХ, у Бањалуци кажу Скупштина именује судије и има право и да их опозове. Истичу да неће давати легитимитет суду који руши Српску. Сарајево тражи санкције Европске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уније Милораду Додику. Додатне тензије изазвала је изјава министра одбране у Савету министара БиХ Зукана Хелеза да су снаге Еуфора још од синоћ стациониране у касарнама у Бијељини и Орашју.
Председник Републике Српске Милорад Додик истиче да Скупштина именује судије у Уставном суду БиХ, па може и да затражи да поднесу оставке. Не желимо наметање, каже, јер је Уставни суд БиХ састављен тако да већина гласа против Српске.

"Уставни суд који је показао да није Уставни суд него инквизицијски суд за Србе овде, апсолутно не завређује да на овакав начин, са оваквим својим распојасаним рушењем Устава, у том саставу имају представници Републике Српске. Када се Уставни суд врати у оквире Уставног суда, тамо ће бити и представници Срба", наводи Додик.
Денису Бећировићу који за њега тражи санкције Европске уније Додик поручује да Бећировићева спољна политика добацује само до Републике Српске и да очито није за неговање добросуседских односа.
"Повлачење из институција БиХ, слабљење на тај начин и правосудних институција у овој земљи, свакако нису кораци на европском путу", поручује Јохан Сатлер, специјални представник ЕУ у БиХ.
На најаве Српске да ће Федерацији понудити мирно раздруживање настави ли са развлашћивањем Српске, министар одбране у Савету министара Зукан Хелез одговара да је у договору са Еуфором и да су њихове снаге од синоћ у касарнама у Бијељини и Орашју.
"Видите – мирни разлаз је рат. Ово не може више овако ако се настави овако. Ако педаљ БиХ буде нападнут или покушан да изнесе се из БиХ наравно биће сукоб, немамо друге опције", поручује Хелез.
Да је Хелезова одлука једнострана и да тако не функционише Министарство одбране – упозорава Милорад Додик.
"У Министарству одбране имате министра, замјеника Србина и замјеника Хрвата. Ако хоћете одлуку Министарства, морају да буду тројица унутра, пошто нема тројице него само он – то није важеће", каже Додик.
Једини одговор који данас нисмо добили јесте да ли ће српски судија Златко Кнежевић поднети оставку након одлуке Скупштине Републике Српске, јер је он на боловању.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.