Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 15:47

У борби против породичног насиља кључна сарадња полиције, тужилаштва и центара за социјални рад

Од почетка године, десет жена је убијено у породичном насиљу. После сваког убиства поставља се исто питање - да ли се могло спречити. Истражујемо - како сарађују три кључне институције у ланцу заштите жртава: Полиција, тужилаштва и центари за социјални рад. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Кап која је прелила чашу била је убиство тридесетпетогодишње А.К. из Јагодине пре десетак дана, иначе мајке петоро деце, коју је на смрт претукао ванбрачни партнер. Заштитник грађана покренуо је поступак контроле законитости и правилности рада јагодинског центра за социјални рад и министарства унутрашњих послова. Заштитник обе институције пита шта су предузеле да жртву заштите од партнерског насиља.

"Психолог који је радио на случају сазнао је идентитет тог човека рецимо у среду, а он је њу усмртио у недељу на понедељак тако да је то било веома кратко време у којем су они били заједно и претпостављамо да жртва није ни могла да препозна колико је та веза била токсична", каже Бисерка Јаковљевић, директорка Центра за социјални рад у Јагодини.
Насилника може да пријави било ко. Ако га пријави жртва кључно је да се процене ризици по безбедност жртве. По пријави прва реагује полиција изрицањем хитних мера забране контакта или привременог удаљења из стана.
"Те хитне мере које ми изричемо трају 48 сати, даље продужење тих хитних мера од стране суда, а на предлог тужилаштва и није могуће у колико их ми не изрекнемо”, истиче Милица Трифуновић, официрка полиције у Параћину.
Уколико је реч о озбиљним претњама или кривичном делу случај преузима тужилаштво. Међутим, по некад нема пријаве насиља, самим тим ни реакције институција.
"10 убијених жена од почетка године, то је практично једна недељно, то јесте црна статистика, али једна од кључних ствари је да те жене се никада никоме нису обратиле за помоћ", наводи Горјана Мирчић Чалуковић, координатор за родно насиље у Вишем тужилаштву у Београду.
Чак и када се насиље пријави и случај дође до суда жртве често одбијају да сведоче, под изговором - желела сам само да га упозорим. Ћуте и жртве, али ћути и околина, мада би само један телефонски позив можда некој жени спасио живот.
"Жртве насиља преплављује страховит осећај страха од починиоца, стида од осуде околине и кривице због тога што су често убеђене дугогодишњим излагањем насиљу да су оне скривиле ситуацију у којој се налазе", објашњава Славица Дејковић Јаковљевић, породични психотерапеут.
Према статистикама жене жртве насиља 7 до 12 пута одлазе и враћају се партнеру пре коначне одлуке да га заувек напусте. Танка је граница између нарушених породичних односа и насиља, а психолози истичу да је суштина проблема - ко у партнерским односима има контролу и моћ и како то користи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.