Izvor: RTS, 24.Apr.2024, 06:20

Иран и Пакистан позвали УН да преузме акцију против Израела; Сенат САД оборио помоћ Израелу и Гази

Сукоб Израела и Хамаса – 201. дан. Иран и Пакистан позвали су Савет безбедности Уједињених нација да преузме акцију против Израела. Са друге стране, амерички Сенат одобрио је укупно 26 милијарди евра помоћи Израелу и Гази. Поводом усвајања закона, огласио се председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << САД Џозеф Бајден који навео да ће пакет помоћи учини свет сигурнијим од терориста и тиранина.
Палестинске службе хитне помоћи у Гази извукле су још 35 тела, укупно 310, из једне од најмање три масовне гробнице у медицинском комплексу Насер у граду Кан Јунису.
Са друге стране, израелске одбрамбене снаге одбациле су тврдње званичника Хамаса да су биле умешане у стварање масовних гробница и наводна погубљења Палестинаца.
Сукоби и рације се за то време настављају. Израел је јуче више пута бомбардовао север Газе и потом наредио нову евакуацију.
Према наводима палестинских власти, снајпериста ИДФ убио је цивила који је стајао испред своје куће на Западној обали.
Поводом 200 дана од почетка рата, портпарол бригада Ел Касам, војног крила Хамаса, позвао је на ескалацију на свим фронтовима.
Наставља се и размена ватре на граници Израела и Либана.
Хезболах је саопштио да је покренуо напад дроном на израелске војне базе северно од Акре, што би био најдубљи удар те организације на израелску територију од почетка сукоба, 7. октобра.
У израелским ваздушним нападима на југ Либана, погинула су двојица истакнутих оперативаца Хезболаха, наводи ИДФ.
У исто време, специјални изасланик Вашингтона за хуманитарна питања Дејвид Сатерфилд упозорио је да је ризик од глади у целој Гази, посебно на северу, "веома висок".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.