Izvor: RTS, 15.Mar.2024, 09:20

САД: Отац тинејџера осуђеног за масовно убиство проглашен кривим

Џејмс Крамбли, отац тинејџера Итана Крамблија, који служи доживотну казну затвора због масовног убиства које је починио у школи у близини Детроита, у америчкој држави Мичиген 2021. године, проглашен је кривим за убиство из нехата.
Тиме је и отац тинејџера, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << након мајке Џенифер Крамбли, осуђен по оптужници у којој се наводи да није оружје држао на осигураном месту и није реаговао на знаке менталних потешкоћа свога сина, објавио је Глас Америке. 

Итан Крамбли, који је имао 15 година када је 30. новембра 2021. године отворио ватру из полуатоматског пиштоља, убио је четири ученика, а још двоје ранио, као и једног наставника.
Тужиоци су се, током процеса против оца, усредсредили на за њих две кључне ствари: родитељску реакцију на узнемирујући цртеж који је Итан Крамбли нацртао на задатку из матемтике, као и чињеницу да је тинејжер имао приступ пиштољу Сиг Сауер калибра 9 мм који је отац купио четири дана пре убистава.
Итан Крамбли написао је на листу задатка из математике, уз цртеж пиштоља и рањеног човека: "Мисли неће да се зауставе. Помозите ми. Мој живот је бескористан".
Његови родитељи, који су позвани на разговор код школског саветника поводом цртежа и записа, нису га након тога одвели кући из школе.
Школски саветник Шон Хопкинс саветовао је родитеље да у наредна два дана потраже помоћ за дечака јер је сматрао да он има самоубилачке намере.
Итан је рекао саветнику да је је тужан због бакине смрти, као и због тога што је угинуо кућни љубимац, али и због тога што му се одселио пријатељ.
Рекао је да је цртеж скица видео игрице и да не планира да почини насиље.
Према судским записима, ниједан од родитеља званичницима школе није поменуо недавно купљено оружје.
Џејмс и Џенифер Крамбли први су родитељи у Сједињеним Државама осуђени због оружаног насиља у школи - иако нису повукли обарач.
Судило им се у одвојеним поступцима. Џенифер је у фебруару осуђена за убиство из нехата.
Итан, сада седамнаестогодишњак, служи доживотну робију због убиства и тероризма, без права на помиловање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.