Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 12:54

Посмртни остаци враћени на старо српско гробље у Косовској Митровици

На старом српском гробљу у Косовској Митровици поново су покопани посмртни остаци извађени у октобру прошле године, током пробијања пута преко гробља за потребе албанских повратника, чије су куће обнављале локалне и централне власти у Приштини.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << У присуству великог броја грађана Косовске Митровице, посмртни остаци су враћени на гробље уз парастос и помен који је служио свештеник Српске православне цркве, уз безбедносно присуство полиције која већини медија није дозвоилила да сниме догађај.
Земљани пут направљен преко старог српског православног гробља у северном делу Косовске Митровице, у непосредној близини цркве Светог Димитрија, пробијен је тешком механизацијом без ичије дозволе, а радове су изводили радници, албанске националности.
Након реакција јавности и Епархије рашко-призренске радови су убрзо обустављени, али је штета већ била начињена и гробље оскрнављено.
Епархија је саопштила да је реч је о старом гробљу у Косовској Митровици, већински српској општини где општинску власт од маја прошле године држе косовски Албанци.
Из Епархије су тада упозорили да некажњено скрнављење гробова православних верника на Косову интензивно траје последње 24 године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.