Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 21:30

Јефтин кредит не постоји – сами бирате да ли бисте да мирније спавате или да вам рата буде нижа

Уредник сајта "Каматица" Душан Узелац каже да је цена рате у случају фиксне камате за стамбени кредит виша, али да се "мирније спава". Истиче да не постоји ризик као код варијабилне камате која се везује за нестабилнији еурибор – међубанкарску референтну каматну >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стопу. Наводи и да би грађанима требало да буде јасно да јефтин кредит не постоји.
Дилема о преузимању фиксне или варијабилне камате код стамбеног кредита је, каже Душан Узелац, слична недоумици између куповине аутомобила на дизел или бензин.
"Ако имамо довољно новца, можемо да купимо возило које желимо. Када рефлектујемо на кредите, прво што је потребно да схватимо јесте да не постоји јефтин кредит", истиче Узелац.
Наводи да банке спроводе маркетиншке трикове и да не постоји однос повољног и неповољног кредита.
"Сваки кредит има цену и услове (кредита). Што је цена виша, услови су нижи. И условима можемо да управљамо. То су кредитна способност, примања, редовност плате, фирма у којој радимо и године стажа. Банка све то гледа и на основу тога даје индивидуалну понуду", појашњава уредник сајта "Каматица".
Фиксна и варијабална камата – "мирнији сан" или "нижа цена" Узелац наглашава да је индивидуална одлука оног који захтева стамбени кредит да ли ће изабрати фиксну или варијабилну камату. 
Варијабална камата везана је за еурибор, европску међубанкарску референтну каматну стопу, која се мења на дневном нивоу и према којој банке једна другој нуде новац за посуђивање на међубанкарском тржишту.
"С фиксном каматом се мирније спава. Нема размишљања о еурибору и другим променама све до краја отплате. Ипак, мирноћа има цену и та цена је виша од оне која се плаћа када изаберете варијабилну камату", упоређује Узелац.
Саговорник Јутарњег програма каже да се ревалоризација кредита, у зависности од банке, рад на сваких три до шест месеци, а да се може догодити да се ажурира рата чим скочи стопа еурибора.
НБС фиксирала износ еурибора Узелац истиче да је Народна банка Србије (НБС) заштитила оне који отплаћују стамбене кредите тако што је фиксирала или замрзла износ еурибора до краја 2024. године.
"Тако су заштићени они који су у отплати. То је била мера која је упућена највише онима који су у актуелној отплати кредита, јер су те рате скакале из месеца у месец. Ситуација је сада боља јер еуробиор опада. На максимуму је достигао четири одсто, сада је на 3,9 и у перспективи би требало још да опада", наводи уредник "Каматице".
Фиксне камате се, како наводи, крећу од 4,5 до пет одсто.
"Кредит се узима кад сте способни да га отплатите" Узелац напомиње да кредит узимају они који су способни да га отплате, односно, када "ојачају финансије".
"Када ви комотно можете да издвојите од 300 до 500 евра на месечном нивоу, а да вам цифра не промени живот, онда сте способни за кредит. Ако можете, дакле, да издвојите 300 или 500 евра за рату, а то вам не утиче на летовање, зимовање и све оно што бисте иначе себи приуштили", закључује уредник сајта "Каматица" Душан Узелац.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.