Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 14:53

Коалиција Србија против насиља представила листу захтева за побољшање изборних услова

Посланици опозиције окупљени у коалицији Србија против насиља изнели су низ захтева за, како кажу, побољшање изборних услова и излазак из политичке кризе.
Посланик Радомир Лазовић је у име те коалиције рекао да се документ са захтевима "наслања" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на оно што је претходно договорено са иницијативом ПроГлас и коалицијом НАДА, а због тога што, како кажу, избори одржани 17. децембра нису били поштени.
Између осталог, траже ревизију бирачког списка, разрешење свих чланова Савета РЕМ-а, промену уредништва РТС-а, укидање могућности да носиоци листе могу да буду лица која нису кандидати на листи.
"Народна скупштина мора да формира посебно тело, комисију за контролу избора у којој ће се наћи опозиција, организације цивилног друштва и представници власти", рекао је Лазовић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.
Према његовим речима, та комисија мора имати задатак да се бави контролом процеса у свим фазама и мора имати и надзорна, али и извршна овлашћења.
"Ова комисија је само привремено решење, а дугорочно предложићемо измене закона тако да по узору на Северну Македонију имамо прелазну владу где ће опозиција у периоду од расписивања до одржавања избора дати најмање два министра – и то за локалну управу и унутрашње послове", рекао је Лазовић.

Такође, захтевају да Влада омогући несметан рад истражне и експертске мисије Европске комисије и Европског парламента како би се, истичу, истражиле изборне неправилности.
Опозиција захтева и одржавање нових избора тек после промене изборних услова, као и одржавање свих локалних и београдских избора заједно.
Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је да је добро да је власт одустала од намере да се избори у Београду одрже 28. априла.
"Много важније од тога ће бити да се дефинишу нови услови за учешће на изборима како београдским, тако и локалним и то је оно што ми захтевамо данас од представника власти. Овде није суштина о лицитирању датумима када ће се избори одржати, већ је суштина под којим ће се условима ти избори одржати. Извештај ОДИХР-а је јасно дефинисао све мањкавости система и сад је важно да се све то примени", истакао је Мирослав Алексић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.