Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 15:16

Повереница: Подизати свест послодаваца о родној равноправности према регулативама ЕУ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да је важно подизати свести о родној равноправности и обавезама које чекају послодавце према регулативи ЕУ.
Бранкица Јанковић је на панел дискусији на тему: "Промене пишу причу: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Успеси, изазови и будућност жена у пословном окружењу", коју је организовала Америчка привредна комора у Србији, казала да што пре морају бити превазиђене предрасуде да жене не могу бити добри руководиоци и бизнис лидери. 

То је, нагласила је, битно да би економија могла да оствари значајан раст. 
"Подаци Европског института за родну равноправност показују да би унапређење родне равноправности 2050. године, довело до повећања БДП-а Европске уније по глави становника за 6,1 до 9,6 одсто што, како је наглашено, износи 1,95 до 3,15 билиона евра", рекла је Јанковићева. 
"Потребан ангажман друштва" Према њеним речима, промене су комплексне и састоје се од процеса који имају своју динамику, а на које могу утицати бројни фактори, међу којима су и недавно усвојена директива ЕУ, развој вештачке интелигенције и повећан број жена у СТЕМ наукама, али и размишљање и деловање људи који те промене треба да изнесу. 
Јанковићева је нагласила да само директиве и закони нису довољни да доведу до жељене промене, већ је за то потребан одлучан и широк ангажман целог друштва.
Учесници данашњег панела су се сложили и да је питање родне равноправности суштински повезано са превазилажњем предрасуда у пракси, економским и друштвеним статусом и да је то кључно за јачање економије сваке појединачне државе. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.