Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 16:28

УКП: У акцији "Вертикала" ухапшено више особа повезаних са убиствима у Атини и на Крфу

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције (УКП) у међународној акцији "Вертикала" ухапсили су укупно 10 особа осумњичених за умешаност у убиства Стевана Стаматовића и Игора Дедовића у Атини, као и убиства Алана Кожара и Дамира >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хаџића на Крфу. Ухапшенима на територији Србије одређено је задржавање до 48 часова.
"Слободе су лишени Милинко Брашњевић, Душан Јовановић Гиба, Драган Томић звани Војник, Владимир Војновић, Слободан Вујачић, Владимир Мандић, Наташа Дедић, Раде Стојићевић и Абаз Рабин", саопштио је на конференцији за новинаре начелник УКП МУП-а Нинослав Цмолић. У међувремену, МУП је саопштио да је ухапшена још једна особа у Шпанији.

Начелник УКП-а нагласио је да је ова акција резултат заједничког рада Јавног тужилаштва за организовани криминал, БИА, Европола, МУП Републике Србије, као и полиција Републике Српске, Краљевине Шпаније и Републике Грчке.
Рекао је и да су кривичне пријаве поднета против укупно 18 особа, а да су организатори криминалне групе Радоје Звицер, Дарко Шарић и Вељко Беливук.
Кривична пријава поред њих обухвата и Ратка Живковића, Милована Здравковића званог Тег и друге.

Ухапшенима се на терет стављају кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, два кривична дела тешко убиство и тешко убиство покушају. 
Цмолић је рекао да су кривичним делима лишени живота Алан Кожар, Дамир Хађић, Игор Дедовић и Стеван Стаматовић и рањена је супруга Стевана Стаматовића, Милева Стаматовића.
Начелник УКП је објаснио да је Брашњовић приведен у Шпанији, Абаз у Грчкој, а сви остали на територији Србије.
Начелник Службе за борбу против организованог криминала Драган Ивановић рекао је да је група разоткривена једним делом захваљујући разбијањем шифрованих порука путем апликације "Скај", али има и материјалних доказа, прикупљених у сарадњи са полицијама Шпаније и Грчке.
Ивановић је нагласио да се на том предмету оперативно радило више година, а да је полиција знала да се Брашњевић, за кога се сматрало да је нестао, налази у Шпанији и да је одлучено да у уторак буде ухапшен у тој земљи.
Претресом станова и других простoрија које користе шесторо осумњичених на територији Србије, пронађена је већа количина новца, неколико луксузних сатова, мобилни телефони који служе за криптовану комуникацију, као и две фалсификоване личне исправе.
Ухапшенима на територији Србије одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.