Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 21:09

Амбасадор Украјине за РТС: Не мењамо став о КиМ, волели бисмо да Србија усклади спољну политику са ЕУ

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је за РТС да се много грађана придружило "Маршу солидарности са Украјином" у Београду, да је то било велико изненађење за њега, као и да је то оставило одличан утисак за будућност. Наводи да је Украјина захвална >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србији на пруженој помоћи, као и да Кијев остаје при принципијелном ставу да неће признати независност Косова.
 У Кијеву су обележене две године рата у Украјини, а подршка овој земљи стиже и из Београда у којем је одржан "Марш солидарности" и отворена изложба фотографија у ЕУ центру. Марш је предводио амбасадор Украјине Володимир Толкач.

“Ми смо организовали овај марш и замолили грађане и дипломатску заједницу да нам се придруже. Много српских грађана се придружило овом маршу и то је било велико изненађење за мене, за нас. То нам је оставило одличан утисак за будућност“, рекао је амбасадор Толкач за РТС.
Толкач је поручио да мора да се очува мир, као и значење те речи.
“Мислим да наше иницијативе, иницијативе нашег председника да се започну разговори о његовој мировној формули, су данас веома важне јер у свету се дешавају велике промене, а ми морамо да заштитимо мир у свету“, навео је Толјач.
Указује да је у току највећи рат још од Другог светског рата, као и да то показује да мора да се разговара о механизмима заштите.
Принципијелан став Кијева када је реч о КиМ Истиче да је став Украјине када је реч о самопроглашеној независности Косова непромењен.
"Од почетка смо подржавали Србију. Политички гледано, подршка се видела од почетка, још 1999. смо покушали да започнемо разговоре између Милошевића и земаља Запада, пре свега са НАТО-ом како да се заустави бомбардовање те године. Наш министар спољних послова је тада био овде и покушао је да доведе до тога. Ми смо послали војнике на Косово и током 20 година смо покушавали да штитимо Србе у Штрпцу. Ми смо то чинили пре почетка овог рата у Украјини и сада су ти војници повучени са Косова и у Украјини су", рекао је Толкач. 
Амбасадор Украјине је навео и да не желе да крше принципе.
“Некад нас наши грађани питају зашто подржавамо Србију, а не Косово јер Косово подржава Украјину, а Србија не, ми кажемо да није проблем разлика, већ ствар принципа. Морамо да сачучавамо принципе међународног права“, рекао је Толкач.
Захвални на хуманитарној подршци Амбасадор Украјине је нагласио да цени подршку Србије, као и да би ценили када би Србија покушала да се прикључи спољној политици ЕУ и санкцијама против Русије.
“Данас смо разговарали са премијерком Аном Брнабић и са колегама из других земаља о хуманитарној подршци и ми то веома ценимо. Веома ценимо залагање ваше владе да пружи подршку нашим грађанима који бораве овде у Србији. Такође бисмо ценили када би Србија покушала да се прикључи спољној политици Европске уније и санкцијама против Русије, али то је пре свега ваша одлука. То ви морате да одлучите, а не ми уместо вас, а ми бисмо то веома ценили“, закључио је Толкач.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.