Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 14:28

Сведочењем мајке убијене ученице настављен парнични поступак против породице Кецмановић

У Вишем суду у Београду, сведочењем породица жртава, настављен је парнични поступак против породице Кецмановић, односно мајке, оца и дечака који је 3. маја у школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара, и ранио још 6 особа. Парнични поступак биће настављен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 4. и 5. априла када би требало да сведоче представници школе и родитељи дечака који је починио убиства.
Изјаву суду дала је мајка убијене Софије, Миланка Негић, која је говорила о односу са ћерком од рођења све до 3. маја. Испричала је да јој је Софија била све, да је била нестварно дете које је пленило енергијом.

"Као да сте мртви од 3. маја, као да мртав човек хода. Немате више ту животну радост. Музику слушам на силу јер је то била веза мене и Софије. Све је сада на силу. Све је неки труд да се покренете. Помисао на време ме ужасава, да време пролази а мог детета нема. Сада и даље могу да учиним присутном, а време ће проћи и неће више моћи да урадим“, рекла је Миланка Негић.
Испричала је да јој сада тешко пада и то што ће петогодишњег сина, Софијиног полубрата, ускоро морати да припреми за школу.
"Једног дана ћу морати да му кажем шта се стварно десило. Не знам како ћу га пустити у школу кад зна да је његов сестру друг убио у школи", рекла је Миланка и додала да је за њу било незамисливо да се тако нешто догоди у школи.
Након сат и полагања Миланке Негић, јавност је морала да напусти судницу јер су почела сведочења браће и сестара убијених деце. Исказе је дало петоро деце.
Наставак заказан за 4. и 5. април Суђење у овом парничном поступку наставља се 4. и 5. априла. када би требало да сведоче отац и мајка дечака, као и представници школе "Владислав Рибникар".
Наредно рочиште у одвојеној парници коју је поднела породица Дукић заказано за март.
Јуче су у суду сведочили родитељи друге убијене деце као и Софијин отац Слободан Негић.
Адвокат породица Огњен Божовић каже да је данас завршено саслушање тужилаца, а да је у делу суђења који је био затворен за јавност могло да се чује о, како каже, потпуном поразу педагогије у школи.

"Не могу износити детаље али сматрам да наши државни органи, пре свега Министарство просвете и тужилаштво морају под хитно да испитају шта се дешава у тој школи, посебно рад психолога и педагога јер ствари које су ови млади људи данас износили, у смислу онога како је изгледало и њихово школовање, деце из Рибникара и оно што су им њихова браћа и сестре причала је врло, врло забрињавајуће“, рекао је Божовић.

Додао је да сматра да ће оно што се данас чуло „умногоме олакшати суду било какво доношење одлуке у погледу одговорности школе“.

Одговарајући на питање новинара о брзини поступања у овом случају, рекао је да је то изузетак у поступању српског правосуђа.

"Ствари се одвијају јако брзо, јако ажурно и ја бих волео да је тако у свим предметима јер начин на који суд ради овде је изузетно ефикасан, изузетно квалитетан, посвећен, промишљен. Знамо колико мојих клијената нема овако посвећен рад наших органа, разлози за то су бројни, није то све до судија, они имају јако пуно предмета, посла и ми их разумемо али осећај је да се сада ради преко свих граница и преко онога што је уобичајено да се очекује“, истакао је адвокат породица деце убијене у Рибникару.

Божовић се осврнуо и на то што је Миланка Негић у делу сведочења рекла и да је као родитеља вређа оно што у судници говоре адвокати оптужених.

"Ја сам размишљао да се и јуче и данас изјашњавам у том делу, на крају сам одлучио да се не изјашњавам јер ми је некако спуштање на ниво таблоидних изјава и некаквих заиста непримерених речи, које пуномоћници тужених упућују скоро у сваком тренутку медијског простора је за нас и мене лично као колеге адвоката, и човека, а могу да замислим како је тек људима који су изгубили децу, врло врло увредљив. То су ствари које немају место у расправи нити у судници нити у медијима и јавном простору на било који начин“, нагласио је Божовић.

Такође је прокоментарисао и данашњи догађај из Рибникара, где је ученик у школу унео нож. Каже да је на ту вест остао "без текста“.

"Мислим да ће се већина родитеља у тој школи сложити да тамо ствари са педагошког аспекта не функционишу како треба. Оно што смо имали прилике да видимо након 3. маја како се школа понела је неверовато, то је нешто где човек остаје без речи. Пораз педагогије је потпуно блага изјава за оно што се дешава у тој школи“, истакао је адвокат породица.

Сматра и да се друштво сада понаша као да се 3. маја ништа није десило.

„Наставља се са животом као да ништа није било. Не може тако, не може, ми морамо схватити, ова држава пре свега, и ово је апел на наше институције, да утврде одговорност свих. Не требају ови људи да се боре у судници да би се утврдила одговорност, већ да се заиста посматра системски шта није добро и на који начин то треба да се промени јер ако то не променимо ништа нам не гарантује да се оваква ствар неће поновити“, навео је Божовић.

Марина Ивеља, адвокатица оптужених, у изјави медијима испред Палате Правде упутила је поруку о друштвеној одговорности.

"После свега нико ништа није урадио и ништа се није променило, и даље имамо школе у којима нема нигде постављен детектор за оружје, нова година се славила као и сваке године, ватрометима, музиком. Због тога мислим да сви као друштво треба да се тргнемо и пробудимо и другачије реагујемо на све“, кратко је изјавила Ивеља.
Тужбу је поднело укупно 27 тужилаца, односно чланова породица жртава масакра, а тужени су малолетник K. K. и његови мајка и отац.
Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица или га евентуално одбија.
Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.
Овом тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови – и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.
Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња K. K. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Суд је у овом случају прихватио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.
Такође, води се и парнични поступак који су против Kецмановића, школе у којој се десио масакр и државе Србије и ту тужбу су поднели чланови породице Дукић чија је ћерка тада убијена.
Наставница историје, која је тада тешко рањена, недавно је такође поднела тужбу против родитеља малолетног K. K.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.