Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 16:53

"Моја прва плата" за младе у крагујеваачким здравственим установама

Кроз деветомесечни програм "Моја прва плата", у 3 здравствене установе у Крагујевцу, ангажовано је око 40 младих медицинске и немедицинске струке. Најбољи ће добити стално запослење. Крагујевачке здравствене установе су трећу годину заредом део тог државног програма, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који спроводи Национална служба за запошљавање.
Искуство и зарада, циљ и подстрек за младе који су након школовања добили први посао. У крагујевачком Дому здравља кроз програм "Моја прва плата" радно је ангажовано 26 младих, од којих је 20 лекара.

“Веома је драгоцено што имамо сарадњу са старијим колегама који несебично деле са нама њихова искуства из праксе и можемо пуно да научимо од свих њих”, каже др Иван Петровић, из Дома здравља у Крагујевцу.
Др Невена Стевић, Дом здравља Крагујевац додаје: “Овим програмом стичемо искуство како бих једног дана била бољи лекар и како бих усавршила своје знање и надопунила након факултета”.
“Сматрам ако се будемо добро показали и ако неко то примети да ћемо заиста имати простора да добијемо сталан посао у струци”, истиче др Михајло Цветковић, Дом здравља Крагујевац.
Томе се нада и доктор Лазар Тимотијевић, један од седморо младих ангажованих у Заводу за здравствену заштиту радника, познатијем као "Заставина амбуланта".
Др Лазар Тимотијевић, из Завода за здравствену заштиту радника у Крагујевцу наглашава: “Поред искуства које ћемо стећи на програму, битна нам је и та нека месечна накнада која ће нам олакшати период до сталног запослења”.
А то је пошло за руком докторки Исидори Димитријевић која је прошле године након 9-омесечног радног ангажовања добила сталан посао:
у Заводу за здравствену заштиту радника у Крагујевцу. Каже: “На крају се сваки труд исплати. Ево сада сами кроз самостални рад примењујемо све то што смо заједно са нашим менторима научили”.
И на тај начин им сутра олакшали посао. Због тога су ова појачања значајна за крагујевачке здравствене установе.
Др Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац објашњава: “Овим ћемо смањити практично, у општој пракси неће бити чекања кад помажу лекарима, када је неко одсутан, тако даље, а такође, помагаће нам у превентивним прегледима”.
“Приметила сам њихов пун ангажман у раду са својим менторима, ја очекујем у неком наредном периоду да ће се осамосталити у максималном капацитету”, сматра др Нада Миловановић, директорка Завода за здравствену заштиту радника у Крагујевцу.
Таква очекивања имају и у крагујевачком Институту за јавно здравље у којем прва радна искуства тренутно стиче четворо младих.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.