Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 09:23

Вучевић: Ако не буде пуног легитимитета, ићи ћемо на нове изборе

Потпредседник Владе, министар одбране и председник СНС-а Милош Вучевић рекао је за РТС да ће се у Београду ићи на нове изборе ако градска власт не буде имала пун легитимитет. Ако буде потпуног консензуса, односно питања легитимитета биће формирана скупштинска већина, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ако не видимо да постоји јасна политичка воља код оних који би чинили ту већину, идемо на нове изборе у законом предвиђеним роковима, поручио је Вучевић.
Конститутивна седница Скупштине града Београда почиње данас у 10 часова. На дневном реду су потврђивање мандата одборника, као и избор председника и секретара скупштине.

Избор скупштинских функционера и формирање београдске извршне власти и даље су неизвесни, јер се не зна хоће ли бити неопходне већине од 56 одборника.
Потпредседник Владе, министар одбране и председник СНС-а Милош Вучевић рекао је за РТС да ће се у Београду ићи на нове изборе ако градска власт не буде имала пун легитимитет.
“Ако не буде онога на чему ми инсистирамо од настајања наше политичке опције на политичкој сцени Србије, а то је пуни легитимитет, ићи ћемо на нове изборе у роковима који су законом предвиђени. Неће то бити никаква ни катастрофа, ни крај света“, поручио је Вучевић.
Појашњава да легитимитет значи да се они који би подржали ту скупштинску већину, не баве математиком израчунавања броја мандата, него да имају јасну политичку вољу и изјаву да хоће да чине ту политичку већину коју би требало да води град Београд.
"То је пун легитимитет, када постоји врло јасно изражена политичка воља свих они који су бирани и изабрани од Београђана да их представљају у наредне четири године, да кажу: Ми чинимо политичку већину, зато што смо се договорили о овим политичким циљима“, навео је Вучевић.
Далеко извеснија ситуација у Скупштини Србије На питање када ћемо добити руководство Скупштине Србије, Вучевић одговара да су ту ствари далеко извесније и да је питање само временског оквира када ће се наставити конститутивна седница и изабрати руководство Скупштине Србије.
“Онда нас чекају консултације са председником Републике, са свим листама око мандатара у данима пред нама, у недељама пред нама. Нисмо нигде закаснили, држава функционише, сви раде своје послове редовно, али свакако да је то нешто што је извесно и што нас чека у релативно кратком времену“, рекао је Вучевић.
Србија успела да тему Косова и Метохије врати у Уједињене нације Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић рекао је да је Србија у Савету безбедности Уједињених нација остварила важан дипломатски успех и да смо корак ближе међународној изолацији Приштине.
"После дуго, дуго времена Србија је успела да врати тему Косова и Метохије у Уједињене нације, односно председник Вучић је врло аргументовано изнео све оно што се дешава хронолошки на територији Косова и Метохије, пре свега у погледу терора над Србима, односно стварању услова за немогући опстанак Срба на Косову и Метохији“, рекао је Вучевић.
Додао је да је Аљбин Курти причао “глупости без било какве контрааргументације“.
“И то јесте један вид политичког успеха Србије, дипломатског успеха. Не треба очекивати ништа ту револуционарно у смислу промене политике држава које су признале тзв. косовску независност, али врло је важно да светска јавност и Србија, пре свега аргументовано, упорно и стрпљиво понавља све оне ствари које се тичу позиције Срба на Косову и Метохији“, рекао је Вучевић.
Поручује да ће се та политичка битка наставити.
“Она неће стати и немојте да очекујете да преко ноћи нешто може да се реши, али је важно да ми будемо упорни, да имамо веру, да имамо мудрост, знање како да штитимо у врло, врло тешким условима и околностима, геополитичким, политичким, наше националне и државне интересе, пре свега да штитимо Србе на Косову и Метохији“, рекао је Вучевић.
Истакао је и да више нико нема дилему ко је узрочник хаоса и свега оног што се дешава на Косову и Метохији. “То је мали тиранин Албин Курти, онај који прави све ово што ради водећи администрацију Приштине“, навео је Вучевић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.