Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 11:02

Вучић у Минхену: Имао сам конструктивне разговоре са Ванг Јием, Боргом, Зедером и америчким сенаторима

Председник Србије Александар Вучић састао се у Минхену са делегацијом америчких сенатора на челу са сенаторком Џин Шахин. Вучић је навео да је поновио велику забринутост за безбедност и права српског народа на КиМ. Вучић је одвојено разговарао са министром спољних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << послова Кине, Ванг Јием и председником Владе Баварске Маркусом Зедером. Са пажњом очекујемо коначни извештај ОДИХР-а, рекао је Вучић после разговора са Јаном Боргом.
Председник Вучић је рекао да је у Минхену имао дуг, отворен и садржајан разговор са сенаторима Џин Шахин, Питом Рикетсом и Крисом Марфијем.

"Истакао сам да је честа комуникација између Србије и САД, као изузетно важног партнера наше земље, од кључног значаја у јачању веза између наших земаља и решавању кључних питања од заједничког интереса", написао је председник Србије на инстаграм профилу.
Вучић је навео да је поновио велику забринутост за безбедност и права српског народа на Косову и Метохији, истичући важност заштите њихових интереса и услова за нормалан живот, поготово имајући у виду и последњи потез Приштине, која је укинула динар као легитимно средство плаћања, чиме је на безобзиран начин угрожена егзистенција српског становништва.
"Нагласио сам потребу за наставком дијалога у циљу решавања све јачих притисака са којима се свакодневно суочава српски народ на КиМ и захвалио на подршци САД у проналажењу мирног и одрживог решења овог питања", нагласио је председник Србије.
Председник  је навео да је, другог дана Минхенске безбедносне конференције, са америчким сенаторима разговарао и о билатералним односима, питањима регионалне стабилности и актуелној геополитичкој ситуацији, као и о јачању економске сарадње и инвестицијама у велике пројекте које Србија покреће у склопу Експо 2027.
"Захвалио сам САД на подршци коју пружају Србији на европском путу, као и нашем опредељењу да наставимо свеобухватни развој земље у свим областима", нагласио је Вучић.
"Обавестио сам Ванга о степену угрожености српског народа на КиМ" Председник Србије саопштио је  да је обавестио кинеског министра спољних послова Ванг Јија о степену угрожености српског народа на Косову и Метохији.

"Разговарали смо и о билатералним односима и економској сарадњи између Србије и Кине и још једном потврдили челично пријатељство наше две државе и народа. Обавестио сам га о степену угрожености српског народа на КиМ и све тежих услова за живот у јужној српској покрајини", навео је Вучић на Инстаграм профилу након састанка са Вангом, на маргинама Минхенске безбедносне конференције.
Вучић је истакао да је разговор са Вангом био срдачан, као и да су се њих двојица осврнули на најбитнија глобална питања када је реч о безбедности и изазовима са којима се свет данас суочава.
Вучић са Боргом:  Са пажњом очекујемо коначни извештај ОДИХР-а Вучић је рекао да је у Минхену имао добар и конструктиван разговор са Јаном Боргом, председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
"Пожелео сам Малти много успеха у председавању ОЕБС-ом у години која остаје оптерећена нарастајућим проблемима у бројним областима", написао је Вучић на инстаграму, после састанка са Боргом који је и министар спољних и европских послова и трговине Малте.
Председник Србије је навео да је било речи и о сарадњи и доприносу који Србија може да пружи стабилизацији прилика у Европи, истакавши да Србија озбиљно и одговорно схвата и прати све изазове у окружењу и да зато доследно и снажно ради на очувању мира у региону, упркос бројним препрекама и потешкоћама.
"Говорећи о изборима у Србији, истакао сам да су били демократски и транспарентни, као и да са пажњом очекујемо Коначни извештај ОДИХР-а. Поновио сам да сам позвао Владу Србије да озбиљно сагледа све препоруке ОДИХР и ОЕБС за будуће изборе, истакавши да је досадашња сарадња са овом организацијом била изузетна и значајна за реформски пут Србије, на којем и даље озбиљно радимо", нагласио је Вучић.
Он је напоменуо да је још једном нагласио значај ОЕБС-а у време превирања и великих изазова са којима се суочавају Европа и цео свет, као и да је неоходно да сви значајни политички актери удруже снаге како би се заједничким напорима очували основни принципи садржани у Хелсиншком завршном акту и Париској повељи.
Јачање веза Србије и Баварске Председник Вучић изјавио је да је у Минхену имао одличан и пријатељски разговор са председником Владе Баварске Маркусом Зедером о инвестицијама и јачању веза између Србије и Баварске.
"Захвалио сам му на досадашњој сарадњи и истакао да Србија има трговинску размену са Баварском већу од милијарду и 500 милона евра", написао је Вучић на Инстаграму.
Председник Србије је навео да је нагласио да су економска снага Баварске и његова лична репутација као одличног пословног човека, уз стратешки приступ који има у погледу сарадње, помогли да се Баварска позиционира као напредно економско средиште Европе и да тиме даје пример Србији да створи још динамичније и конкурентније пословно окружење и да постане још снажнији кључни играч у покретању економског успеха региона са фокусом на инфраструктуру, модерну индустрију, иновације, технологију и производњу.
"Ускоро, са највећим задовољством, очекујемо посету Маркуса Зедера и његове делегације Србији" истакао је Вучић.
Вучић са лидером ЦДУ Мерцом и његовим страначким колегом Вадефулом Вучић се састао и са председавајућим Хришћанскодемократске уније (ЦДУ) Фридрихом Мерцом и замеником шефа посланичке групе Уније ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу за питања спољне политике и одбране, замеником члана одбора за спољну политику, ЕУ и одбрану, и известиоцем за Србију у радној групи Уније за Западни Балкан Јоханом Вадефулом.

"Изузетно добар сусрет са једним од најзначајнијих политичара Немачке и лидером највеће немачке партије Фридрихом Мерцом и његовим страначким колегом Јоханом Вадефулом са којима сам разменио мишљења о низу кључних тема, укључујући регионалну стабилност, безбедност и динамику развоја унутар Европске уније, али и Западног Балкана", навео је Вучић у објавио на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.
"Истакао сам заједнички интерес у решавању сложених геополитичких изазова данашњице и поновио да Србија остаје озбиљан, одговоран и поуздан партнер који доследно даје свој допринос стабилизацији прилика, чиме се позиционирала као кључни актер у региону", навео је Вучић.
Посебно је, како је додао, било речи о економској сарадњи између Србије и Немачке и процесу евроинтеграција.
"Захвалио сам на континуираној подршци Немачке процесу придруживања Србије ЕУ и истакао значај даљег јачања наших економских и политичких веза и партнерских односа, који доприносе општој стабилности и у ширем европском контексту", рекао је Вучић.
Председник Вучић изјавио је јуче да је на маргинама Минхенске безбедносне конференције имао много важних састанака, попут састанка са шефом британске дипломатије Дејвидом Камероном, специјалним изаслаником Стјуартом Пичом и европским комесаром Јоханесом Ханом, као и представницима Европске централне банке. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.