Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 13:30

Родитељи девојчице убијене у Рибникару сведочили против Кецмановића

У Вишем суду у Београду данас је исказом оца убијене девојчице настављен парнични поступак по другој тужби против оца, мајке и дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе.
Отац убијене Адриане, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Бане Дукић је пред судом испричао да се заједно са својом породицом преселио из Француске 2020. године у Србију, јер су хтели више да се посвете деци.
Дукић је испричао детаљно њихово породично стање, те да поред девојчице која је убијена имају и двоје млађе деце.
Тог 3. маја, како је објаснио Дукић, њима је стао свет, њихова ћерка је убијена, а поред ње је био и мобилни телефон кроз који је прошао метак, због чега он мисли да је она покушала њега да позове.
“Сваки дан идемо на гробље да је пољубим и извиним јој се”, рекао је Дукић и додао да се осећа кривим што су се преселили у Србију.
На питање како су његова млађа деца реаговала и поднела смрт сестре, он је рекао да им је тешко и да морају да носе такво бреме да им је сестра убијена у школи.
Дукић сматра да је овај масакр пропуст родитеља, те му није јасно како је могуће да је то дете одлучило да узме толико живота у само два минута. Он је рекао и да га је тадашњи министар просвете Бранко Ружић обавестио да ће трошкове сахране покрити град, док је Александар Шапић изјавио саучешће и рекао да им стоји на располагању.
Мајка убијене девојчице Биљана Пауновић нагласила је да је њена ћерка била веома одговорна, да се бринула о сестри и брату јер је била најстарија, као и да је хтела да буде кардиолог како би излечила деду. Говорећи о 3. мају, Пауновићева је рекла да када је чула за пуцњаву није била забринута, све док је најбоља другарица њене ћерке није питала да ли зна где је она, када је отишла са посла и стигла испред школе. Пауновићева је за убиство ћерке сазнала док је се враћала кући, а то јој је саопштио муж, и како је навела, она је пала на колена почела да вришти и и даље се не сећа како је стигла кући.
За све присутне у судници је било потресно објашњење на који начин су млађој деци саопштили да њихове старије сестре више нема, да је убијена, као и како да им објасни да је њу убио школски друг за школском клупом.
“Једина моја грешка је што сам је пустила тај дан да оде на време у школу и што сам је учила да нигде не касни, да поштује туђе време”, рекла је Пауновићева и додала да би њена ћерка можда била жива да је закаснила у школу.
Истакла је да су родитељи чија су деца тог дана изашла из школе веома срећни, док су они родитељи убијене деце “доживотно мртви”.
Недељни ручак који је, како је нагласила, пре био испуњен смехом и срећом, сада је испуњен одласком на гробље и плакањем.

Кецмановићи ће сведочити 25. марта Следеће суђење заказано је за 25. март када ће сведочити тужени Владимир и Миљана Крцмановић, родитељи дечака који је починио овај масакр.
Суђење су пратили и чланови породице убијених, Аћимовић, Мартиновић, Анђелковић, Влаховић, Кобиљски и Негић.
Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.
Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.
Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.
Кецмановићима забрањено располагање имовином Суд је раније одредио, у односу на оца дечака, привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега, а према мајци у парничном поступку.
У парничном поступку против дечакове мајке Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, односно да је блокирана за продају и изнајмљивање.
Пред Вишим судом у Београду недавно је почео и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и инструктора и власника стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К. К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран, јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Поред овог парничног поступка води се још један по тужби 27 чланова породице убијених, а недавно је и наставница која је тешко рањена у пуцњави поднела тужбу против родитеља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.