Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 12:44

Расте број оболелих од великог кашља и морбила, бебе најугроженије

Из дана у дан, повећава се број оболелих од респираторних инфекција, великог кашља, а сада и малих богиња. Имунолози позивају родитеље да вакцинишу децу према предвиђеном календару имунизације, а надлежни проверавају вакциналне картотеке у домовима здравља. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Закључно са јучерашњим даном, на територији Србије пријављена су четири потврђена случаја малих богиња.

"Ради се о два детета узраста 8 и 15 година која су невакцинисана и две одрасле особе узраста 46 и 49 година, при чему је вакцинални статус код једне одрасле особе непознат, а једна особа је непотпуно вакцинисана једном дозом ММР вакцине", рекао је епидемиолог Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут“ др Марко Вељковић.
Три особе су са територије града Београда, а једна оболела особа, која је и последња пријављена, је са територије града Новог Сада.
Доктор Вељковић објашњава да су респираторне заразне болести, у које спадају и мале богиње и велики кашаљ, болести које имају сезонски карактер.
“То значи да је највећа учесталост оболевања управо у периоду од касне јесени до раног пролећа с обзиром на то да се ове болести шире путем капљица које се ослобађају приликом кашљања, кијања, гласног говора, а боравком у затвореном простору се током хладних дана поспешује њихова трансмисија“, рекао је др Вељковић.
Истиче да је веома значајан фактор који доприноси појави како појединачних случајева оболевања, тако и епидемијског јављања малих богиња пад обухвата имунизацијом, а самим тим долази до пада нивоа колективног имунитета.
Не мање значајно је одлагање прве дозе ММР вакцине која се према нашем календару примењује са навршених 12 месеци.
Указује да се ревизија вакциналних картотека спроводи континуирано током читаве године у сарадњи надлежних института, завода за јавно здравље и домова здравља.
“Прегледа се вакцинална картотека, идентификују се сва невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца, врши се њихово позивање на вакцинацију, при чему је у овом моменту веома битно да ове активности буду приоритет како бисмо предупредили потенцијалну епидемијску појаву малих богиња у нашој земљи“, рекао је др Вељковић.
Од почетка године 400 оболелих од великог кашља Када је реч о великом кашљу, од почетка 2024. године пријављено је укупно 400 случајева оболевања.
Највећи број оболелих у овом моменту је у узрасним групама старијим од 20 година као и у узрасној групи деце од 10 до 14 година.
“Морам да истакнем да је највећи ризик од оболевања управо у најмлађој узрасној групи деце млађе од 12 месеци, које су невакцинисане и непотпуно вакцинисане, и код које заиста можемо очекивати тежу клиничку слику и компликације“, рекао је др Величковић.
Подсетио је да су од почетка 2024. године пријављена два смртна исхода узрокована великим кашљем код деце узраста 2,5 односно три месеца, која због узраста нису ни могла бити вакцинисана.
“Оно што је битно је да се дијагноза великог кашља првовремено постави. Код деце млађе од 12 месеци, уколико се јави кашаљ, који је праћен зацењивањем, повраћањем након кашља, прекидима у дисању код малих беба, без обзира на дужину трајања кашља, потребно је јавити се лекару и спровести лабораторијско тестирање на велики кашаљ“, рекао је др Величковић.
Код особа које су старије од наведеног узраста, уколико кашаљ траје дуже од две недеље, потребно је јавити се лекару и извршити лабораторијско тестирање.
“Врло је битно правовремено започети терапију антибиотицима, како би се, с једне стране, применила терапија, а с друге стране смањила заразност с обзиром на то да, пет дана након почетка антибиотске терапије, особа заражена пертусисом више није заразна“, указао је Величковић.
Што се тиче акутних респираторних инфекција, према подацима Одељења за епидемиолошки надзор Института за јавно здравље Србије, у претходној недељи пријављено је укупно 24.720 случајева акутних респираторних инфекција и 15.920 случајева обољења сличних грипу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.