Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 16:55

Билчик: Резолуција ЕП је јасна и у најбољем интересу Србије; Фидес: Гласали смо против

Реагујући на резолуцију Европског парламента о Србији, из Европске комисије наглашавају да од Београда очекују да што пре примени препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а. Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је да су поруке Резолуције врло јасне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као и да су у најбољем интересу Србије. С друге стране, из мађарског Фидеса кажу да су гласали против усвајања тог документа и да он представља мешање у унутрашње ствари Србије.
Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро рекла је поводом усвајања резолуције Европског парламента о ситуацији у Србији након избора, да ЕК очекује од Србије да што пре примени препоруке из извештаја ОДИХР-а, када он буде објављен, и да је спремна да подржи Србију у примени тих препорука.

Писонеро је на брифингу за новинаре, на питање Танјуга какав је став Европске комисије о изборима у Србији, имајући у виду Резолуцију ЕП, рекла да ЕК још неће коментарисати тај документ.
Истакла је да је став ЕК, када је реч о изборима, врло јасно изражен у заједничкој изјави коју су објавили шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и европски комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи.
"Радујемо се коначном извештају ОЕБС-а и ОДИХР-а. И очекујемо да Србија што пре примени препоруке из извештаја. Бићемо спремни да подржимо Србију да ове препоруке заиста и примени", поручила је Писонеро.
Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је да има ствари у Резолуцији о Србији са којима није сасвим задовољан, да су поруке резолуције врло јасне као и да је у најбољем интересу Србије да прихвати конструктивне елементе резолуције.
Владимир Билчик је навео да са једне стране ЕП признаје резултате избора које је јавно објавила Републичка изборна комисија и истакао да је добра вест што је одржана конститутивна седница Народне скупштине и да је мандате преузела како владајућа већина, тако и опозиција.
"Мислим да је важно да институције почну да раде како треба и да почну да се баве питањима која су заиста довела до разговора о ситуацији у Србији после избора. Веома јасно подвлачимо да све оптужбе о потенцијалним преварама на изборима, о потенцијалној миграцији бирача које су могле да утичу на резултате избора, било парламентарних или општинских, морају да буду у потпуности и прописно истражене. Ми, наравно, позивамо власти у Србији да то учине, да поступе по препорукама ОЕБС-а и коначном извештају, који сви чекамо, и да кључне препоруке спроведу у потпуности и без одлагања. Мислим да је ово важна порука", рекао је Билчик за Танјуг.
"Трудио сам се да овде браним интересе Србије. И мислим да је у најбољем интересу Србије да узме све конструктивне елементе резолуције. Такође све критичке примедбе као порука како можемо да радимо заједно и да идемо напред да исправимо неке недостатке", рекао је Билчик. 
Тешки преговори ЕП Напоменуо је да је Европски парламент имао тешке преговоре о тексту два дана, али да је производ тога јасан и чврст текст.
"Задовољан сам што се већи део текста моје политичке групе, ЕПП, налази у резолуцији. Има неких ствари у резолуцији са којима нисам сасвим задовољан, али то је случај за било какве преговоре. На крају крајева, овај парламент жели да има добар компромис и да пошаље неке јасне поруке, а поруке су врло јасне", рекао је Билчик.
Додао је да поздравља чињеницу да је било сигнала и од руководства у Србији у овом демократски начин начин. "Напади, било на новинаре или на посматраче, укључујући и домаће посматраче, апсолутно су неприхватљиви и то осуђујемо."
Посланик Европског парламента из групе Обновимо Европу Клемен Грошељ истакао је да не разуме отпор српских власти према мисији која би требало да спроведе независну међународну истрагу о неправилностима на децембарским изборима, подсећајући да је слична мисија била ангажована и у Северној Македонији.
Грошељ је новинарима у Стразбуру рекао да је резолуција Европског парламента пре свега порука властима "шта та кућа" мисли о изборима 17. децембра, наводећи да она није усмерена против грађана Србије.
Дели: Резолуција мешање у унутрашње послове, Фидес против Посланик мађарског Фидеса у Европском парламенту Андор Дели истакао је да је Фидес гласао против резолуције ЕП о ситуацији у Србији након избора, и критиковао ову резолуцију због мешања у унутрашње ствари Србије и доношења у време вођења преговора око КиМ.
Дели је за Танјуг рекао и да доношење овакве резолуције указује на "потпуни губитак такта кад је реч о Европском парламенту".
"Ради се о једној резолуцији која се директно у погледу избора меша у унутрашње послове једне суверене земље која још није чланица Европске уније, а осим тога доноси се у једном веома осетљивом и комплексном политичком тренутку када Србија управо води преломне преговоре у погледу Косова. Мислим да и то указује на потпуни губитак такта када је реч о Европском парламенту и из тог разлога ми у делегацији Фидеса смо гласали против ове резолуције", рекао је Дели.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.