Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 16:45

Бачка Топола: Народна кухињица за најмлађе

Пре годину и по дана у Бачкој Тополи отворена је прва народна кухињица за бебе у Србији коју је основало хуманитарно удружење "Анђели Севера". Након веома успешне акције прикупљања дечје хране у Београду, помоћ је јуче стигла до породица у Старој Моравици. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У Старој Моравици код Бачке Тополе 37 социјално угрожених породица добило је храну за децу:

"Ја имам четворо деце и то ми јако пуно значи. Самохрана сам мајка и пуно ми то значи", каже једна мама.
"Анђели Севера" су прошле године, Од Суботице до Прешева, поделили 90.000 оброка за бебе и децу са инвалидитетом.
"Разлог је тај што су и моја деца одрасла на дохрани, па јако добро знам колико је тешко једној финансијски стабилној породици да изгура тај период када се користи дохрана. Онда сам се запитала како ли је тек породицама које су сиромашније или чији родитељи раде сезонске послове. Кухињица је на почетку бројала 20 породица, прошле године смо стигли до 2.000", наводи Дејана Драшкић, председница хуманитарног удружења "Анђели севера" из Бачке Тополе.
У акцијама прикупљања и поделе хране за бебе несебично учествују волонтери у локалним срединама:
"Ту нема да се питамо зашто то радимо, да ли имамо времена, снаге или било шта. То долази спонтано и од срца", наводи Ерика Тот, волонтерка из Старе Моравице.
Колико ће помоћи стићи до корисника, директно зависи од донатора. Хуманитарци из Бачке Тополе захвални су свима који су допринели успеху београдске акције.
"Премашена су сва наша очекивања. Што се тиче робе, скупљено је оно што је нама најпотребније: беби козметика, пелене за бебе, дохране, кашице. По нашим проценама биће отприлике за следећа два месеца да покријемо потражњу", каже Давор Вилотић из овог удружења.
Прикупљене су велике количине потрепштина за бебе и сада им је неопходна помоћ у расподели која треба да стигне до 40 општина у Србији.
"Покушаћемо да обезбедимо неко превозно средство с којим бисмо могли да обавимо поделу донација и на неким удаљенијим местима када наша партнерска удружења нису у могућности", каже Дејана Драшкић.
"Анђели Севера" наводе да је свака волонтерска помоћ добродошла, а да заинтересовани могу ступити у контакт с њима преко друштвених мрежа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.