Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 09:03

Савет безбедности УН вечерас о Косову и Метохији, обратиће се председник Вучић

Ванредна седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, заказана на захтев Србије, почиње вечерас у 21 час. На седници ће се обратити председник Александар Вучић. Пренос на РТС 1.
Ситуација на Косову и Метохији биће тема ванредне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << седнице Савета безбедности Уједињених нација, која је на захтев Србије заказана за вечерас у 21 час.

Седница ће, према информацијама које има шеф српске дипломатије Ивица Дачић, бити отворена за јавност.
Србију ће представљати председник Александар Вучић који је, говорећи о одлуци Приштине да забрани употребу динара на КиМ, рекао ће о томе говорити у Савету безбедности УН и да ће неке од квалификација изговорити први пут.
"Ја морам да говорим о томе, и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности", рекао је Вучић.
Србија је у понедељак предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН.
У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом Савета безбедности 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице СБ УН.
Наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.
"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току", пише у захтеву Србије.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти отпутовао је у Њујорк, а очекује се да ће учествовати на седници Савета безбедности Уједињених нација.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.