Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 10:34

Има ли "зиме" за усеве, како ће преживети топло-хладно

Топло време с најављеним температурама и преко 20 степени, а потом и захлађење с падавинама брине пољопривреднике како ће се одразити на усеве. Срђан Милакар, агрометеоролог из Републичког хидрометеоролошког завода Србије истиче да је влага у земљишту тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на максимуму. Каже да се пад температуре следеће седмице и најава падавина могу добро одразити на даље пуњење влаге у земљишту.
Срђан Милакар истиче да је јесења сетва обављена на скоро свим предвиђеним парцелама, као и да је у том периоду било довољно падавина.
Што се тиче зиме, снега није било нешто нарочито, али влаге има у земљишту, у свим производним подручјима.
"Има је таман толико, да у овом моменту можемо да кажемо да је влага на максимуму", наглашава агроном.
Такође, указује да ће се најава следеће седмице, пада температуре и падавина, кише, на скоро целој територију Србије, добро одразити на даље пуњење влаге у земљишту.
"Једино преостаје да видимо што се тиче температурних услова, да ли ће бити и даље овако топло. Ако се настави, може бити проблема за буђење вегетације, односно већина усева излази из активног у еколошко мировање", објашњава агроном.
Пролеће у фебруару и није тако лоше Наводи и да су температуре око 20 степени и преко, само у најтоплијем делу дана. Међутим, јутра су још увек свежа, али зато температуре земљишта полако долазе на неке вредности које би могле да побуде вегетацију и покретање уопште вегетације пољопривредних усева.
Агрономи се ипак надају да ће се то покретање вегетације мало успорити.
Зато, додаје, постоје други услови који омогућавају рад на отвореном, рад на пољу, преглед усева, пре свега озимих, да се види у каквом су стању.
"Следи прихрана озимих усева, а онда креће и резидба у воћњацима, виноградима. Посао се полако се захуктава у наредним данима и креће рад на отвореном. И планира се редовно стање", истиче Милакар.
Напомиње да, ако дође до појаве снежних падавина и стварања снежног покривача, да ће он бити топлотни изолатор свим пољопривредним усевима да не дође до неког измрзавања.
Послови у фебруару Напомиње и да се у фебруару одвијају важни послови у пољопривреди, пре свега преглед стања усева, да ли им је и колико је неопходно дати одређена хранива.
"Чекајући ово најављено загревање, свакако ће пријати усевима када се дода одређена количина минералних ђубрива. Са влажношћу, то ће се фино лепо растопити и пријати усевима", закључује Милакар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.